torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Efter Antonias investering — skånsk miljöteknik expanderar

Efter att Antonia Ax:son Johnson i våras köpte 20 procent av Alnarp Cleanwater Technology (ACT) går företaget i expansionstakt. Vid årets slut kommer ACT ha både dubblat personalstyrkan och omsättningen.

Bolagets reningssystem baseras på forskning från bland annat SLU i Alnap och konkurrerar med vanliga avloppsbrunnar. Systemet består av två delar. I den första bryts slammet ner med hjälp av en mängd mikroorganismer. När det är tillräckligt nedbrutet pumpas det över till en bädd med mikroorganismer och speciella vattenväxter som renar vattnet på ett sätt som ska efterlikna naturen.

— Andra system är beroende av kemikalier och underhåll. Vi kommer med ett helt annat koncept som är naturnära och robust, menar vd Yngve Svensson till Rapidus.

I januari köpte familjen Antonia Ax:son Johnsson via bolaget Altocumulus en femtedel av ACT till ett värde av tio miljoner kronor, enligt dokument som Rapidus tagit del av. Med tillskottet har de skjutit loss en expansionsplan som under 2014 gett ACT en ny filial i Stockholm och en dubbling av antalet anställda. Från fyra är de nu sju, och fler rekryteringar är på gång.

Takten ökar även för försäljningen. Omsättningen har mer än dubblerats varje år, sedan 2011. Förra året landade den på drygt 5,5 miljoner kronor. Lejonparten av kunderna finns än så länge i Sverige.

— Och vi följer samma kurva under 2014, kan man säga. Eftersom vi säljer till enskilda privata fastighetsägare blir det en organisk tillväxt, säger Yngve Svensson.

Han räknar med att bolaget kommer att försatta växa, allt eftersom fler får reda på att de finns. Målet är att bli marknadsledande och han utesluter inte att de öppnar fler filialer runt om i Sverige i framtiden.

Olof Peterson

Efter att Antonia Ax:son Johnson i våras köpte 20 procent av Alnarp Cleanwater Technology (ACT) går företaget i expansionstakt. Vid […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.