torsdag 18 april 2024

inloggad som

Jayway öppnar kontor i Silicon Valley…

Jayway, med 170 anställda i Sverige och Köpenhamn, tar klivet över Atlanten. På uppmaning av kunden Sony Mobile har IT-konsultbolaget startat en filial i San Francisco, initialt med 5 anställda. Om ett år ska de vara uppåt 15.

Enligt vd Mats Weidmar är etableringen ett led i att Jayway vid sidan av mer traditionell webb- och mobilutveckling blivit allt mer inriktat på konsulttjänster i tidiga innovationsfaser. Bland annat har bolaget engagerats som utvecklingspartner och delägare i uppstartsbolagen Xh Mobile Solution, Roboticum Tech och numera konkursade Qubulus.

Mats Weidmar— Vi hjälper våra kunder att skapa nya produkter och tjänster, från idé och koncept till färdig lösning. För att den delen av vår affär ska växa vill vi befinna oss i intressanta hot-spots. Anledningen till att just Silicon Valley blev första etableringen av detta slag är att en av våra kunder bett oss att sträcka ut samarbetet dit, skriver Mats Weidmar i ett mejl till Rapidus.

Bland de kunder Jayway redan jobbar för i USA finns mobiljätten Sony Mobile. På hemmaplan finns även DSB, Ikea och Københavns Lufthavn som kunder.

Arbetet i San Francisco leds initialt av Mats Weidmar och bolagets operative chef Niklas Jönsson. Inom några månader ska en kontroschef rekryteras. Mats Weidmar räknar med att ha 10-15 personer på plats om ett år.

— Just nu satsar vi mycket på expansion. Vi skall växa mycket i Stockholm och Köpenhamn. Och när vi är igång med full fart på vårt San Francisco-kontor kan det bli fler etableringar i innovationskluster, antingen på fler platser i USA eller – mera sannolikt – i Europa, kommenterar han.

Av Jayways 170 anställda jobbar 120 i södra Sverige vid kontoren i Malmö, Helsingborg, Karlskrona och Halmstad medan filialerna i Stockholm och Köpenhamn sysselsätter ett 20-tal personer vardera.

Efter tunga investeringskostnader slutade Jayways resultat på -8,5 miljoner kronor 2012. Förr året vändes det dock till 11,4 miljoner i vinst och i år räknar Mats Weidmar med en omsättning på 160 miljoner kronor och en vinst på 8-10 procent.

Mats Weidmar är jämte grundaren Thomas Dagsberg en av huvudägarna i Jayway-koncernen.

Erik Olausson

Jayway, med 170 anställda i Sverige och Köpenhamn, tar klivet över Atlanten. På uppmaning av kunden Sony Mobile har IT-konsultbolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Miljonregn över skånska startups

    ,
    Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

  • Det offentliga räds inte NIS2

    I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.