måndag 6 maj 2024

inloggad som

Vinnovamiljoner ger boom för miljötekniktävlingar

Under 2014 lägger Vinnova över 7,5 miljoner kronor på innovationstävlingar inom miljöteknik. Flera projekt med skånsk inblandning har beviljats anslag och är nu i full gång.

I mars gick ansökningstiden ut för de företag, kommuner, universitet och föreningar som suktar efter statligt stöd för att arrangera innovationstävlingar inom miljöteknik. Bland dem som blev beviljade pengar finns Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp som fick 600.000 kronor för att planera och genomföra tävlingen ”Blackwater & Food Waste Challenge” tillsammans med Helsingborgs stad och avfallsbolaget NSR. Tävlingen syftar till att hitta miljövänligare lösningar för återvinning av toalett- och matavfall i Helsingborgs framtida stadsdel Oceanhamnen.

Projektledaren Stefan Persson hoppas på fler innovationstävlingar framöver.

— Jag vill nästan säga att det är ovanligt lite tävlingar inom miljöteknik. Inom andra branscher, till exempel arkitektur är nästan varje uppdrag en tävling. Inom VA är det inte alls vanligt men det kommer nu, säger han.

Bland andra skånska aktörer som får bidrag finns Malmö stad, som beviljats en halv miljon för en tävling att utveckla framtidens hållbara skolgårdar, Lunds universitet som får 600.000 kronor för att under hösten arrangera en tävling för förbättrad vattenhållning och avloppsrening i slumområden, samt Deep Green Challange, grundat av Skanska med viss hjälp från sydsvenska nätverket Sustainable Business Hub.

Skanska har fått 580.000 kronor till tävlingen, som går ut på att hitta nya sätt att minimera miljöpåverkan från byggprojekt.

Hanna Sigeman

Under 2014 lägger Vinnova över 7,5 miljoner kronor på innovationstävlingar inom miljöteknik. Flera projekt med skånsk inblandning har beviljats anslag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.


  • Det offentliga räds inte NIS2

    I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.

  • Pre seed ny giv för Sandberg…

    Investeringsbolaget Sandberg Development, med ett porföljvärde på flera miljarder, utökar investeringspaletten med supertidig finansiering – redan vid starten av ett bolag.

  • Sandberg myser över Camurus

    Sandberg Development kan skratta hela vägen till banken. Investeringsbolaget har gjort en formidabel kursresa med läkemedelsföretaget Camurus, som nu fyller på kassan med en miljardemissionen för fortsatt tillväxt.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.

  • Ny rapport: Antalet Malmöbolag ökar 

    Antalet företag ökar. Även antalet anställda i bolagen har blivit fler. Det visar en färsk rapport som Malmö Stad har tagit fram.

  • Sandberg bygger ut

    – Vi älskar Malmö och vill ha all tillverkning här, säger Stefan Persson, koncernchef för Sandberg Development som bygger ut med 10.000 kvadratmeter tillverkningsyta i Jägersro.

  • Så fick Malmö Eurovisionfinalen

    Johan Hermansson, fritidsdirektör i Malmö stad, fick uppdraget att leda Malmös pitch till SVT. Så gjorde han.