fredag 10 maj 2024

inloggad som

Follicum blir publikt — ska listas på Aktietorget

I tre år har LU Bios portföljföretag Follicum letat substanser som ska ge skalliga män och kvinnor självförtroendet tillbaka. Nu tar ägarna mod till sig och stegar mot en aktienotering, genom att göra bolaget publikt.

Follicum grundades i Lund 2011 och utvecklar substanser baserade på lundensisk forskning om molekyler som stimulerar hårväxt. Förhoppningen är ta fram ett läkemedel som lindrar besvären för alla som lider av oönskat håravfall.

Enligt vad Rapidus erfar är nu planen att lista bolaget på Aktietorget och i samband med det genomföra en nyemission. Bland ägarna märks förutom LU Bio det danska riskkapitalbolaget Sunstone Capital.

Sedan starten har Follicum tagit fram en rad olika läkemedelskandidater som testats i prekliniska modeller. Resultaten ledde fram till att företaget i november i fjol fick ett Vinnovabidrag på 3,5 miljoner kronor för att genomföra studier och ytterligare stärka kommersialiseringspotentialen. I samma veva investerade majoritetsägaren LU Bio ytterligare ett par miljoner kronor.

Tidigare studier har gjorts på möss, men målet är nu att inleda kliniska studier på människor under kommande år, vilket är kostsamt. Bolaget vill därför samarbeta med en industriell partner som kan föra projektet mot vidare kliniska tester och en framtida lansering på marknaden. Det framgår av bolagets senaste årsredovisning.

Ägarna gör nu Follicum redo för en listning — sedan den 19 september är bolaget registrerat som publikt hos Bolagsverket. Vid sidan av LU Bio och Sunstone Capital sitter grundarna Anna Hulthgård Nilsson och Pontus Dunér samt vd Jan Alenfall på ägarandelar.

Olof Peterson

I tre år har LU Bios portföljföretag Follicum letat substanser som ska ge skalliga män och kvinnor självförtroendet tillbaka. Nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen