måndag 13 maj 2024

inloggad som

Bo Håkansson död — detta var hans skånska företagsgrupp

Som Rapidus kunde berätta tidigare i dag avled affärsmannen Bo Håkansson på söndagskvällen efter en motocrossolycka på sin gård Farstorp utanför Eslöv. Bakom sig lämnar han stora ägarposter i tre noterade teknikföretag.

Bo Hakansson 2Håkansson hade genom sitt holdingbolag Farstorp Gård kontor på Ideon Gateway, varifrån avståndet var kort till hans största innehav:

* Hansa Medical. Forskar kring immunologi för att möjliggöra transplantationer för patienter med donatorspecifika antikroppar. Grundat 2001. Ägarandel 43 procent.
Hansa har i sin tur ett delägande i Genovis, där Håkansson tidigare var direkt ägare.

* Exini Diagnostics. Utvecklar mjukvara för bildbaserade medicinska diagnoser. Grundat 1999. Ägarandel 51 procent.

* ProstaLund. Jobbar med system för mikrovågsbehandling av godartad prostataförstoring. Grundades 1991. Ägarandel på cirka 20 procent.

Vid 14-tiden på måndagen hade Hansa fallit tillbaka med sex procent på Stockholmsbörsen, Exini med sju procent och ProstaLund med fem procent. Vem som nu tar över Farstorp Gård och dess innehav är oklart.

— Några sådana detaljer kan jag inte gå in på nu, säger Bo Håkanssons advokat Fredrik Bogren till Rapidus.

För den breda allmänheten var Bo Håkansson kanske mest känd för sitt engagemang som ordförande för Malmö Börssällskap, dit han 2012 drog expresidenten Bill Clinton för en föreläsning. Så sent som i torsdags förra veckan gjorde Håkansson ett framträdande på Eslövs näringslivsdag där han som tilltänkt ordförande gick i spetsen för storsatsningen Uppstart Eslöv. Det var också där en av de sista bilderna på Bo Håkansson togs, när fotograf Håkan Sandbring fångade Håkansson mitt inne i sin presentation (ovan till höger).

Genom Farstorp Gård fanns också engagemang i dotterbolagen Active Capital och Handla i Eslöv AB. Längre tillbaka drev Bo Håkansson Wilh. Sonesson-gruppen och var storägare i Active Biotech. Utanför börsen jobbade han tidigare med bland andra IT-bolaget Brimstone och hjälmtillverkaren Poc.

Bo Håkansson blev 67 år och efterlämnar hustru och tre barn.

Kristian Svensson, Erik Olausson
Bild: Håkan Sandbring

Som Rapidus kunde berätta tidigare i dag avled affärsmannen Bo Håkansson på söndagskvällen efter en motocrossolycka på sin gård Farstorp […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.