onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Euro Diagnostica öppnar fransk utvecklingsavdelning

Tre månader efter förvärvet av danska BioMonitor sjösätter 100-mannabolaget Euro Diagnostica nya expansionplaner. I höst öppnar ett nytt forsknings- och utvecklingscenter i Paris och även i Skåne väntar nyanställningar.

Euro Diagnostica i Arlöv utvecklar diagnostikmetoder för autoimmuna sjukdomar som reumatism, mag- och tarmsjukdomar. De senaste åren har omsättningen sjunkit successivt, inräknat dotterbolaget Wieslab slutade den 2013 på 107 miljoner kronor. Resultaten har skrivits i rött, förra året blev förlusten åtta miljoner.

ED_Elsebeth Trautner— Vi tappade viktiga kunder, men det var väntat, säger vd Else Beth Trautner till Rapidus.

Euro Diagnostica, som är en del av Ferring-ägaren Fredrik Paulsens läkemedelsgrupp i Skåne, möter motgångarna med en expansiv strategi. I somras köpte bolaget danska BioMonitor och kunde därmed öka personalstyrkan med 22 personer samt inleda en satsning på så kallad personaliserad medicin, att ta fram skräddasydd behandling genom övervakning av patienters antikroppar. Nu investerar Euro Diagnostica i ett forskningscenter för tekniken – i Paris.

— Det är ett separat bolag som ligger under BioMonitor i Danmark. Fem personer är anställda och om en till två månader ska utvecklingen vara igång, säger Else Beth Trautner.

Anledningen till den nya etableringen är ett samarbetsavtal med franska statliga forskningsinstitutionen CNRS och elitskolan ENS, genom molekylärbiologen Michael Tovey, som också blir det franska bolagets vd.

— Han har jobbat med den forskningen som vi behöver och kompetensen som vi ska använda finns där i Paris, säger Else Beth Trautner.

Även 2014 ser Euro Diagnostica ut att gå med förlust, inte minst för att den nya etableringen kostar. Men nya kunder är på väg in och expansionen kommer att fortgå nästa år, uppger Else Beth Trautner.

— Vi ska växa och anställa fler i Paris och i Malmö. I dag är vi runt hundra personer i organisationen, om ett år är vi 10-15 procent fler, säger hon.

Olof Peterson

Tre månader efter förvärvet av danska BioMonitor sjösätter 100-mannabolaget Euro Diagnostica nya expansionplaner. I höst öppnar ett nytt forsknings- och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad