fredag 3 maj 2024

inloggad som

Tre delar blir två när Sydsvenskan och HD går ihop

Efter Sydsvenskans köp i somras av Helsingborgs Dagblad börjar allt fler pusselbitar falla på plats för det nya skånska mediehuset. Bland annat siktar ledningen på att banta ned båda tidningarna från tre till två delar.

Rapidus kunde igår avslöja siffrorna bakom den största skånska medieaffären på mycket länge. Än har dammet knappast lagt sig, bland annat har integrationen mellan de båda redaktionerna lagts på is sedan facket kallat in en extern löntagarkonsult för att granska de planerade neddragningarna.

Men en rad andra detaljer för den nya organisationen har redan blivit klara, däribland ledningen med Lars Dahmén som gemensam vd samt Lars Johansson och Pia Rehnquist som chefredaktörer utan utgivaransvar på HD respektive Sydsvenskan. Good Olds tidigare vd Tomas de Souza blir gemensam innovations- och affärsutvecklingschef och Anna Bergenström gemensam redaktionschef.

Parallellt utreds hur sajterna och papperstidningarna kan samordnas. Ambitionen är att gå ner till två delar i båda tidningarna och stoppa in kultur och nöje i nyhetsdelen under vardagar.

— Vi kommer att dra nytta av de olika fördelar som tidningarna har och ta fram en justerad form. Vi använder redan i dag samma tekniska system, men i olika versioner, säger Lars Dahmén till Rapidus.

HD gjorde ett försök med två delar senast i mars, måndag — torsdag gick man ner till två tidningsryggar och lade in sporten bland övrigt material. Vilda protester utbröt dock bland läsarna och sportdelen gjorde comeback inom några veckor.

Andra funktioner som blir gemensamma för redaktionerna är tryck och redigering. Man får också centrala webb-, ledar-, sport-, och kulturredaktioner. Likadana bilagor kan också bli aktuellt men Lars Dahmén upprepar sitt tidigare löfte att tidningarna kommer se olika ut för läsarna och behålla sin lokala särprägel. Han utlovar också nya satsningar för både papperstidningen och webben.

— Vi kommer bland annat starta en näringslivssajt för Skåne, säger Lars Dahmén.

Senast till årsskiftet ska den gemensamma organisationen vara på plats och HD tryckas i det Bonnierägda Boldtryckeriet i Malmö.

— Det rullar på enligt plan. Det är klart man får ha respekt för de stora förändringar det här innebär för det enskilde individen, men tillsammans blir vi en enorm kraft, säger Lars Dahmén.

HD ingår sedan sammanslagningen i Sydsvenska Dagbladet AB, som i sin tur är en del av Bonnier News tillsammans med Expressen, DN och Dagens Industri.

Jennie Lorentsson

Efter Sydsvenskans köp i somras av Helsingborgs Dagblad börjar allt fler pusselbitar falla på plats för det nya skånska mediehuset. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.