fredag 19 april 2024

inloggad som

Inget ljus i sikte för Precise Biometrics

Kort sagt: Senaste året har varit minst sagt omvälvande för börsnoterade Precise Biometrics i Lund. Huvudspår är numera det mobila området, men det riktigt stora genombrottet för bolagets fingeravtrycksteknik ser alltjämt ut att dröja.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Under många år var Precise Biometrics ett av Lunds mest hajpade teknikföretag. De stora visionerna har emellertid inte infriats — istället har resan kantats av blödande finanser och återkommande nyemissioner.

Men nu sitter ett nytt gäng i ledningsgruppen. Som Rapidus kunde berätta igår är fyra av fem utbytta sedan Håkan Persson tillträdde som högsta chef för snart ett år sedan. Senast in i teamet är finanschefen Bo-Göran Jaxelius, som känner Håkan Persson från tiden då båda jobbade på Scalado.

Just detta är intressant, eftersom licensaffärer av den typ Scalado sysslade med har vuxit fram till att vara ett av Precise Biometrics viktigaste framtidshopp. Försäljningen av traditionella fingeravtrycksläsare för identifiering och åtkomstkontroll har trots enorma investeringar aldrig lyft, utan det är mobilområdet som är huvudfokus idag.

Förra veckan, innan insiderskandalen briserade i samarbetspartnern Fingerprint Cards, kom beskedet att en första lansering är på gång i telekomindustrin av den biometriska inloggning bolagen utvecklat tillsammans. Det handlar om en smartphone från Huawei, världens första Androidmobil med touchsensor för fingeravtryck. Fingerprint står för hårdvara, medan Precise bidragit till algoritmen.

Apple var först ut i Iphone 5 och nu i förrgår presenterades Iphone 6 där biometri kopplas till mobila betalningar. Denna typ av teknik lär bli allt vanligare framöver. Förmodligen är det också just varianten med integrerad avläsare i mobilen eller datorn som kommer bli det slutliga framgångsreceptet.

Följaktligen har Precise efterhand modifierat sitt andra stora framtidshopp, det smarta mobilskalet Tactivo.

Från början hade skalet en fingeravtrycksläsare, men den har helt slopats i senaste versionen. Kvar är andra halvan av företagets kärnteknologi, Match-on-card, som gör att kritiska data och identifieringsnycklar för systemåtkomst inte behöver lagras centralt utan ligger på ett personligt chipkort.

Planen med Tactivo är att få till storaffärer med amerikanska myndigheter, men tidplanen är något oklar. Det hela känns igen från åren då nationsomspännande avtal för smarta ID-kort var huvudlinjen för Precise, ett upplägg som sinkades av plågsamt tröga beslutsprocesser i den offentliga förvaltningen.

Ändå lyckades tidigare vd Thomas Marschall bygga upp massiva förväntningar på Tactivo. Medier och investerare dansade vilt runt idén, inte minst i samband med lansering av Iphone 5. Men sedan Marschall slutade för ett år sedan har över en miljard försvunnit från börsvärdet för Precise.

Att företaget nu börjat bryta upp den tidigare så viktiga kombinationen Match-on-card/biometri innebär både möjligheter och hot.

Mjukvara är generellt lättare att nå ut med än fysiska produkter. Det finns många exempel på regionala utvecklingsföretag, betydligt mindre kapitalstarka än Precise, som lyckats slå igenom brett som underleverantör i mobilindustrin. Men den samlade erfarenheten är ändå att ersättningsnivåerna för mjukvara i telekombranschen är låga.

Det krävs enorma volymer för att det ska bli intäkter att tala om. Exempelvis nådde Scalado 2011 innan Nokias förvärv en omsättning på 127 miljoner kronor. Då installerades bolagets kameramjukvara i en takt motsvarande en miljard (!) enheter om året.

Det blir intressant att följa Precise Biometrics framtid i mobilindustrin. Vd Håkan Persson och finanschef Bo-Göran Jaxelius känner branschen väl från tiden på Scalado. De har koll på storspelarna, vet hur affärsmodellerna ser ut och kan beslutsprocesserna.

Men utan Match-on-card-tekniken är Precise mer exponerat för konkurrens från andra programvaruföretag med biometriska algoritmer. Vidare har samarbetspartnern Fingerprint Cards hamnat i allvarligt blåsväder i och med avslöjandet att såväl vd som en tidigare styrelsemedlem utreds för insiderbrott.

Det som är tydligt är att Precise efter år av mångmiljonförluster nu växlat in på nya spår. Ett sparpaket har också lanserats med målet att visa vinst under 2015.

Men det kommersiella genombrottet ser ändå ut att kunna dröja. Världsherraväldet som företaget från början siktade på när alla medborgare skulle utrustas med smartkort känns långt borta.

Precise Biometrics grundades 1997. Bolaget har knappt 30 anställda, varav drygt 20 i Lund. Omsättningen första halvåret 2014 landade på 14 miljoner kronor, jämfört med 26 miljoner samma tid ifjol. Förlusten skrevs till 20 miljoner.

Förutom förändringarna i ledningsgruppen lämnade styrelseordförande Lisa Thorsted verksamheten i våras och ersattes av Torgny Hellström. I samband med detta gick även telekomveteranen Mats Lindoff in i styrelsen.

Kort sagt: Senaste året har varit minst sagt omvälvande för börsnoterade Precise Biometrics i Lund. Huvudspår är numera det mobila […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.