söndag 25 februari 2024

inloggad som

Fyra av fem utbytta i ledningen för Precise Biometrics

Med rekryteringen av Bo-Göran Jaxelius som ny finanschef har fyra av fem i ledningsgruppen för Precise Biometrics i Lund bytts ut sedan ifjol. Vd Håkan Persson har nu siktet inställt på lönsamhet under 2015 för det hårt prövade teknikbolaget.

Han menar att nya ledningsgruppen får tydligare affärsfokus än tidigare. Börsnoterade Precise utvecklar säkerhetslösningar för identifiering via fingeravtryck och smarta id-kort, men har under årens lopp redovisat förlust efter förlust.

hakan_persson— Jag har satt samman ett team jag tror kan lyfta uppgiften. Vi har en bra balans i gruppen idag och stort fokus på affären, säger Håkan Persson till Rapidus.

Han efterträdde Thomas Marschall som vd för knappt ett år sedan. Den operative chefen Patrik Lindeberg hänger också med sedan tidigare, men i övrigt är ledningsgruppen helt ny.

Marknadschefen Daniel Edlund anställdes i somras, Bo-Göran Jaxelius är som Rapidus berättat i veckan nyrekryterad och utvecklingschefen Rutger Petersson blev även han alldeles nyligen befordrad till ledningsteamet.

Uppgiften att lösa som Håkan Persson talar om är en upptrappning av försäljningen av det smarta mobilskalet Tactivo. Precise jobbar också för att landa licensavtal med mobiltillverkare om algoritmer för biometrisk identifiering. En första sådan lansering annonserades förra veckan av Huawei som släppte en Androidmobil med inbyggd touchsensor där Fingerprint Cards och Precise stått för tekniken.

— Båda dessa spår har god potential. Amerikanska myndighetsmarknaden som vi lagt mycket krut på har dock inte kommit igång och det är ett bekymmer. Men någon gång lossnar det även om jag inte vill kommentera hur stora volymerna kan bli, säger Håkan Persson.

För ett par veckor sedan sjösatte företaget ett sparpaket om minst 15 miljoner kronor. Målet är lönsamhet nästa år. Både anställda och inhyrda konsulter kommer att drabbas av nedskärningarna som genomförs nu under september.

Igår presenterade Apple nya Iphone 6 där fingeravtrycksläsning kopplats ihop med mobila betalningar. För ett år sedan då Iphone 5 kom hade Precise ett börsvärde på över 1,7 miljarder kronor, men det rasade snabbt efterföljande månader. Idag har bolaget ett värde på cirka 400 miljoner efter att kursen stigit 40 procent senaste veckan. Just i onsdagshandeln backar dock Precise, med nio procent fram till lunchtid.

Omsättningen för Precise Biometrics landade på 14 miljoner kronor under första halvåret, jämfört med 26 miljoner samma tid ifjol. Förlusten skrevs till 20 miljoner. Bolaget har knappt 30 anställda.

Kristian Svensson

Med rekryteringen av Bo-Göran Jaxelius som ny finanschef har fyra av fem i ledningsgruppen för Precise Biometrics i Lund bytts […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.