söndag 19 maj 2024

inloggad som

ÅR Packaging hårdsatsar på utveckling — stor del hamnar i Lund

I skuggan av Tetra Paks varsel är ägarna bakom de Lundabaserade förpackningstillverkarna Flextrus och Å&R Carton inne i en storsatsning. Från och med i år höjs investeringsnivån ordentligt — under 2014 pumpas 30 miljoner euro in i produktutveckling och effektiviseringar i koncernen. En stor del hamnar i Lund.

Satsningen kommer efter att ÅR Packagings ägare Ahlström Capital och Accent Equity i februari backade från långt gångna planer på att sälja ut koncernens olika delar, en affär som skulle gjort Flextrus och Lundadelen av Å&R Carton till en del av tyska Weidenhammer.

Flextrus och systerbolaget Å&R Carton i Lund utgör ungefär en tredjedel av ÅR Packaging-koncernen. Den nya satsningen från Accent och Ahlström kommer innebära en ”väsentligt” utökad utvecklingsbudget för de båda bolagen, säger affärsområdeschefen Per Nyström utan att vilja ge några närmare siffror. Några direkta nyanställningar handlar det dock inte om. I dagsläget sysselsätter Flextrus och Å&R Carton 350 personer i Lund.

Per Nystrom— Men vi kommer ta in fler ingenjörer och successivt höja kompetensen i bolagen, säger Per Nyström till Rapidus.

ÅR Packaging grundades 1929 som Åkerlund & Rausing. Tetra Pak spjälkades av på 1950-talet.

Å&R Carton är i dag inriktat på kartongförpackningar medan Flextrus främst producerar plastförpackningar med kontrollerad genomsläpplighet åt livsmedelsindustrin och medicinteknikbolag. Bland kunderna finns bland annat Skånemejerier och Hemocue.

De senaste tio åren har Å&R Carton och Flextrus börjat sälja hela paket med förpackningsmaskiner och råvaran till dem, för mer avancerade förpackningar åt bland annat barnmatspulver. I dag står den försäljningen för en tredjedel av affärsområdets omsättning, uppger Per Nyström. Han räknar med att den ska växa ytterligare framöver.

— Vi tittar på att börja sälja kompletta lösningar även för andra förpackningar, säger han.

Efter att ha köpt två mindre bolag 2011 och stängt fabriken i Landskrona förra året har Flextrus i dag verksamhet i Lund, Halmstad och brittiska Highbridge. Tillsammans omsätter Flextrus och Å&R Carton Lund cirka 1,6 miljarder kronor. Export till främst Nordeuropa står för närmare 80 procent.

Erik Olausson

I skuggan av Tetra Paks varsel är ägarna bakom de Lundabaserade förpackningstillverkarna Flextrus och Å&R Carton inne i en storsatsning. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]