lördag 11 maj 2024

inloggad som

Lundachefen blir vd när Sony Mobile stöps om

Platschefen för Sony Mobile i Lund, Bengt-Arne Molin, kliver upp och blir vd för hela det svenska bolaget Sony Mobile Communications AB. Han ersätter Kunimasa Suzuki, som även lämnar ordförandeklubban till holländaren Dennis van Schie.

Emellertid är Sony Mobile Communications AB i Lund inte längre högst upp i bolagsstrukturen i Sonys mobilverksamhet. Sedan i somras är huvudet japanska Sony Mobile Communcations Inc, som fortsatt styrs av Kunimasa Suzuki.

Men Suzuki har nu alltså lämnat sina formella uppdrag i Sverige. Enligt Kajsa Petersson, kommunikationsansvarig i Lund, betyder detta inget för den rullande verksamheten, utan är en följd av att huvudkontoret för ett par år sedan flyttades till Tokyo.

Framtiden är ändå en smula osäker för Sonys mobildivision. Verksamheten vände till en ny förlust under senaste kvartalet och i juli påbörjades en översyn av hela den mobila affären. Koncernen skriver i delårsrapporten att man utvärderar konsekvenserna av förändringar i de strategiska alternativen för verksamheten.

Hur har detta tagits emot bland personalen i Lund?

— Det kan betyda allt eller inget. Vi kommer att se över verksamheten, och som i alla bolag måste man reagera på sådana uttalanden. Här i Lund är det just nu mycket planering för framtiden, säger Kajsa Petersson till Rapidus.

Sony har åter lyft ut mobilaffären som fristående segment i sin i rapportering. Intäkterna ökade med tio procent under senaste kvartalet till 3,1 miljarder dollar. Resultatet skrevs dock i rött, minus 27 miljoner dollar på operativ nivå, och prognosen sänks inför framtiden bland annat efter att smart phone-försäljningen i mellanprissegmentet utvecklats sämre än väntat.

Sony Mobiles skånska utvecklingsenhet i norra Lund har drygt tvåtusen anställda och inhyrda konsulter. Senaste åren har präglats av flera sparpaket. Nya styrelseordföranden för Sony Mobile Communications AB, Dennis van Schie, är bolagets sälj- och marknadschef. Bengt-Arne Molin var tidigare vice vd.

Kristian Svensson

Platschefen för Sony Mobile i Lund, Bengt-Arne Molin, kliver upp och blir vd för hela det svenska bolaget Sony Mobile […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen