måndag 6 maj 2024

inloggad som

Pressat Anyfi möblerar om styrelsen

Att uppvakta de stora telekomoperatörerna har visat sig vara en tuff uppförsbacke för Anyfi Networks. En delvis ny styrelse med Lunds universitets innovationsdirektör Linus Wiebe i spetsen ska nu göra ett omtag i Malmöbolaget, som har Industrifonden som tung ägare.

Linus Wiebe gick in i Anyfis styrelse för knappt ett år sedan men övertar nu ordförandeklubban från Huaweis platschef Tord Wingren, som helt lämnar bolagets styrelse men blir kvar som rådgivare och delägare. Även Industrifondens tidigare regionchef Lennart Gustafsson kliver ur, medan TAT-grundaren Hampus Jakobsson tar plats som ny ledamot. Kvar i styrelsen finns även Anyfis båda grundare Björn Smedman och Johan Almbladh.

Anyfis mjukvara låter operatörerna använda fasta, befintliga modem för att skapa trådlösa wifi-nät som kan täcka hela städer. Operatörens kunder ska därmed kunna surfa trådlöst var som helst, med samma inställningar som hemma i vardagsrummet.

Tekniken används i dag i mindre testinstallationer och Anyfi har i flera år uppvaktat stora operatörer som Deutsche Telekom, men hittills utan att få till någon affär. Framöver ska bolaget försöka locka även mindre spelare men en fristående version av systemet som inte går via Anyfis server, uppger Linus Wiebe.

Linus_Wiebe— De operatörer som vill ska själva kunna hantera driften, säger Linus Wiebe.

Anyfi fick 2012 in totalt tio miljoner kronor där merparten kommer från Industrifonden och en mindre del från den existerande ägarskaran, som utöver Tord Wingren och Hampus Jakobsson även inkluderar Sonys platschef i Lund Bengt-Arne Molin och Perspektiv Bredbands tidigare vd Fredrik Winbladh.

— Om 6-12 månader ser vi om detta omtag gett resultat. Jag räknar med att nuvarande finansiering ska räcka till det, säger Linus Wiebe.

Erik Olausson

Att uppvakta de stora telekomoperatörerna har visat sig vara en tuff uppförsbacke för Anyfi Networks. En delvis ny styrelse med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.