torsdag 16 maj 2024

inloggad som

DTU-avknoppning slår mynt av solceller av plast

Suget efter billigare solceller har gett DTU-avknoppningen Fom Technologies kunder på fyra kontinenter — inräknat en miljonorder till Linköpings universitet.

Fom Technologies tillverkar utrustning för att trycka solceller av plast med metoder hämtade från den grafiska industrin. De polymerbaserade solcellerna är snabbare och resurssnålare att framställa än traditionella, kiselbaserade solceller. Tekniken är sprungen ur forskningen vid Danmarks Tekniske Universitet och bolagets bildades 2012 av Martin Kiemer, med en bakgrund från tryckeribranschen, och Torben Nielsen, tidigare innovationsmedarbetare på DTU.

— Det har gått långt över förväntan. Vi har nu kunder i USA, Kina, Sydamerika och Afrika. Samt stor försäljning till Sverige, säger Martin Kiemer till Rapidus.

Bland annat har bolaget sålt en sex meter lång tryckmaskin till Linköpings universitet för fyra miljoner danska kronor. Fom Technologies har även plats i danska Udenrigsministeriets innovationscenter i Shanghai och har sålt en maskin till ett nanoteknikiskt forskningscenter i Kina. Hittills har tillväxten skett organiskt men bolaget har just tagit beslut att försöka locka externa investerare för att den vägen kunna nå ett genombrott i USA.

— Ett genombrott i USA kräver att vi förlägger produktion där, för mentaliteten är ”buy american” säger Martin Kiemer.

Mycket av arbetet sker via underleverantörer och Fom Technologies har fortfarande bara tre anställda. Trots den internationella kundlistan sker produktionen främst på hemmaplan i Danmark.

— Bland annat på forskningscentret i Risø, där Danmark tidigare hade en liten kärnreaktor, finns det nu utrymme för oss att utöka vår produktionskapacitet, säger Martin Kiemer.

2013 hade Fom Technologies en bruttointäkt på 1,9 miljoner danska kronor och ett nettoresultat på 640.000 danska kronor.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Suget efter billigare solceller har gett DTU-avknoppningen Fom Technologies kunder på fyra kontinenter — inräknat en miljonorder till Linköpings universitet. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad