fredag 3 maj 2024

inloggad som

SUS testar ny mjukvara för realtidskommunikation

Medicinteknikbolaget Cross Technology Solutions i Lund, som utvecklar en mjukvaruplattform för distanskommunikationen mellan patient och sjukvård, har inlett en studie på infarktpatienter på Skånes universitetssjukhus, SUS. Som finansiär bakom satsningen står bland andra Gambro-arvingen Thomas Wiklund.

Cross Technology Solutions har tagit fram en mjukvara för datorer, mobiler och läsplattor riktad till sjukhus som vill erbjuda ett extra kommunikationsverktyg till sina patienter.

— Den administrativa hanteringen av patienter där tidsbokningar styr vården har använts under mycket lång tid utan att förändras. Vår teknik gör det möjligt att realtid följa patienterna och bättre anpassa vården efter det aktuella behovet, säger vd Thomas Bergqwist till Rapidus.

Nu genomför Cross Technology Solutions en studie där infarktpatienter på SUS i Lund och Malmö erbjuds att testa tekniken. Vid årsskiftet påbörjades rekryteringen av de 100 patienterna i studien som ska testa LifePod-mjukvaran under ett år. Resultatrapporten ska ligga klar runt hösten 2015.

— Genom vår plattform för patienterna exempelvis in data kring hur de mår, blodtryck och om de har behövt ta mediciner som nitroglycerinspray. Den informationen läses sedan regelbundet av på sjukhuset, där de mest behövande patienterna flaggas upp och eventuella varningssignaler som tyder på behov av en snabb vårdinsats kan fångas upp, säger Thomas Bergqwist.

Sedan ett par år tillbaka har Cross Technology Solutions investmentbolaget Dendera Holding som extern finansiär och under 2014 har fem miljoner kronor skjutits in i verksamheten. Bolaget sysselsätter idag fyra anställda samt ett antal konsulter, den styrkan ska växa ytterligare något under året samt 2015.

Liknande tjänster har fått datainspektionen på sig. Vad har ni gjort för att undvika en sådan situation?

— Vi har regelbundna kontakter med Det Norske Veritas som granskar oss samt har godkännande och uppfyller ställda krav från Läkemedelsverket och Forskningsetisk kommitté. Dessutom ser vi till att vi följer bland annat PUL, patientdatalagen, patientjournallagen, Läkemedelsverkets vägledning om medicintekniska informationssystem och socialstyrelsens föreskrifter, så jag känner mig trygg i den frågan, säger Thomas Bergqwist.

Joel Lyth

Medicinteknikbolaget Cross Technology Solutions i Lund, som utvecklar en mjukvaruplattform för distanskommunikationen mellan patient och sjukvård, har inlett en studie […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.