måndag 13 maj 2024

inloggad som

Tysk industrifamilj storköper i Ideonbolag

Ideonbolaget Zaplox som utvecklar system där mobilen används som dörrnyckel tar in 27,6 miljoner kronor i riskkapital. En ny tysk privatinvesterare står för största andelen. I samband med emissionen tar övriga ägare över grundaren Stefan Gripwalls ägarandel.

Det är bland annat för att kunna möta ett växande intresse från stora internationella kunder som Zaplox genomför emissionen, där tyska 4M Beteiligungs som kontrolleras av industrifamiljen Mankel, står för runt 70 procent av det nya kapitalet.

Investeringen gör att Mankel-familjen tar plats jämte de övriga två storägarna i Zaplox; Industrifonden och LMK Ventures.

magnus_friberg— Då vi planerar för att expanderar internationellt både på den amerikanska och europeiska marknaden känns det bra att ha ytterligare en så finansiellt stark ägare med oss. Kapitalanskaffningen gick relativt enkelt. I en sådan här process hjälper det att vi har våra övriga storägare med oss, säger Zaplox vd Magnus Friberg till Rapidus.

Han efterträdde medgrundaren Stefan Gripwall på vd-posten i september 2013 och i samband med sommarens emission har Gripwall valt att också lämna bolagets styrelse och sälja av sin ägarandel. Med senaste kapitalanskaffningen har Zaplox tagit in totalt 54 miljoner kronor.

Som Rapidus rapporterade i våras har bolaget också inlett samarbete med Axis. Zaplox mobilanycklar utgör en del i Axis passagekontrollsystem, riktat mot amerikanska företag. Intresset kring den lösningen och ett närmande från flera aktörer på amerikanska marknaden gör att Zaplox överväger att utöka sin närvaro där.

— I dag är vi tio heltidsanställda och det närmaste halvåret ska vi utöka personalstyrkan med fem-sex personer, varav någon troligtvis sitter utanför Sverige, säger Magnus Friberg.

Även i Asien har samtal inletts med spelare inom hotellnäringen, men där ligger en expansion längre fram i tiden.

Bland bolagets existerande kunder finns SkiStar, Sony Mobile, HTL och Ikano. Försäljningen i fjol var marginell och först 2016 räknar Magnus Friberg med att bolaget som tidigast kan nå positivt kassaflöde.

— Vår affärsmodell bygger på volym och då krävs det stora affärer med aktörer inom hotellnäringen och leverantörer av passagesystem för att nå dit. Hur snart det går beror också på vilken expansionstakt vi väljer, säger Magnus Friberg.

Joel Lyth

Ideonbolaget Zaplox som utvecklar system där mobilen används som dörrnyckel tar in 27,6 miljoner kronor i riskkapital. En ny tysk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.