fredag 29 mars 2024

inloggad som

15 berörs i skånsk tryckerikonkurs

15 anställda blir av med jobbet när Koloriten i Helsingborg samt Punkt & Pixel i Malmö går i konkurs. De båda tryckerierna fusionerades så sent som 2012 men blir nu senaste offret i den hårt pressade skånska tryckeribranschen.

Samgåendet i slutet av 2012 var ett sätt att möta en allt mer vikande marknad, som bland annat hade tvingat det anrika Lundatryckeriet Wallin & Dalholm i konkurs året före.

— Men marknaden har bara blivit tuffare. Och då fusionsplanerna inte synkade riktigt som vi tänkt nådde vi inte hela vägen fram, säger koncernens vd och huvudägare Jörgen Segerhag till Rapidus.

Vid fusionen fick den nya koncernen 23 anställda och en beräknad sammanlagd omsättning på runt 30 miljoner kronor. I dag finns fem anställda kvar i Punkt & Pixel och tio i Koloriten. Omsättningen har legat på runt 20 miljoner kronor, uppger Jörgen Segerhag.

Enligt konkursförvaltaren Ola Sellert finns det vissa leverantörs- och bankskulder i konkursboet. Huruvida verksamheten kan fortsätta med nya ägare är ännu oklart.

— Jag ska försöka sälja tillgångarna på bästa sätt, sedan får vi se om någon vill ta verksamheten, säger han.

Konkursen för Koloriten och Punkt & Pixel följer en lång rad konsolideringar i den skånska tryckeribranschen. Senast i raden är Exaktaprinting som under våren gick ihop med Tryckfolket till en Malmökoncern med 160 anställda och en beräknad omsättning på 300 miljoner kronor.

— Marknaden har minskat lite och det har varit många förvärv, vilket gjort att vi fått väsentlig färre aktörer än för fem år sedan, säger Exaktaprintings vd Håkan Larsson.

Erik Olausson

15 anställda blir av med jobbet när Koloriten i Helsingborg samt Punkt & Pixel i Malmö går i konkurs. De […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]