onsdag 17 juli 2024

inloggad som

Labs2 under granskning efter ägaruppror

2008 tvingades Jonas Birgersson, vd för IT-bolaget Labs2s, lämna en rad styrelseposter knutna till samarbetspartnern ViaEuropa. Nu hamnar bolagens affärer åter under lupp sedan storägaren Transferator ifrågasatt relationen mellan Labs2 och ViaEuropa — där Birgersson i dag står som majoritetsägare.

Under sommaren har advokaten Jonas Bratt tillsatts som särskild granskare av transaktionerna mellan Labs2, som utvecklar ett affärsstödssystem för bredbandstjänster, och ViaEuropa som både fungerar som underleverantör av konsulttjänster till Labs2 och är bolagets största kund och återförsäljare. Relationen mellan ViaEuropa och Labs2 väckte ont blod 2008 då en rad storägare vägrade ge vd:n och den tidigare styrelsen ansvarsfrihet utan att först ha genomfört en granskning av affärerna. Den granskningen slutade dock utan anmärkningar.

— Men nu är Jonas Birgersson delägare i ViaEuropa. Att vd:n i ett bolag i sin tur äger 50 procent av en central samarbetspartner via ägarbolag, det är en speciell relation som vi tycker man borde kolla närmare på, säger Transferators vd Fredrik Vojbacke.

Han menar att Labs2 genom åren tagit tiotals miljoner kronor i kostnader för att utveckla teknik som ViaEuropa haft mest nytta av.

— Man kan fråga sig om Labs2:s hela syfte är att vara ett kostnadsställe, säger Vojbacke till Rapidus.

Labs2:s styrelseordförande Jan Werne betecknar dock åtgärden med ytterligare en granskning som ”ganska larvig” då Jonas Birgersson sedan 2008 behandlats som närstående ViaEuropa och därmed inte varit med i några förhandlingar eller beslut som rört ViaEuropa. Birgersson själv uppger att ViaEuropa snarare stöttat Labs2 de senaste åren med leverantörskrediter på över två miljoner kronor.

— Det här handlar om en delägare som är missnöjd med sin investering och vill sätta press på bolaget, säger han till Rapidus.

Konflikten kommer olägligt för Lundabaserade Labs2, som just inlett en företrädesemission för att plocka in 3,5 miljoner kronor i riskkapital. Pengarna ska enligt planen räcka tills bolaget står på egna ben, där en order för bredbandsutbyggnad i Israel tillsammans med ViaEuropa väcker störst hopp.

— Leveransen där är i praktiken redan klar och det räcker med cirka 50.000 ytterligare bredbandsanvändare så når vi positivt kassaflöde, säger Jonas Birgersson.

Tidigare First North-noterade Labs2 har i dag två anställda, men sysselsätter drygt ett tiotal på konsultbasis. 2013 omsatte bolaget 7,4 miljoner kronor med ett resultat på -4,7 miljoner.

Erik Olausson

2008 tvingades Jonas Birgersson, vd för IT-bolaget Labs2s, lämna en rad styrelseposter knutna till samarbetspartnern ViaEuropa. Nu hamnar bolagens affärer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

 • Handiscover i konkurs

  Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

 • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

  Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden.