måndag 4 december 2023

inloggad som

Labs2 under granskning efter ägaruppror

2008 tvingades Jonas Birgersson, vd för IT-bolaget Labs2s, lämna en rad styrelseposter knutna till samarbetspartnern ViaEuropa. Nu hamnar bolagens affärer åter under lupp sedan storägaren Transferator ifrågasatt relationen mellan Labs2 och ViaEuropa — där Birgersson i dag står som majoritetsägare.

Under sommaren har advokaten Jonas Bratt tillsatts som särskild granskare av transaktionerna mellan Labs2, som utvecklar ett affärsstödssystem för bredbandstjänster, och ViaEuropa som både fungerar som underleverantör av konsulttjänster till Labs2 och är bolagets största kund och återförsäljare. Relationen mellan ViaEuropa och Labs2 väckte ont blod 2008 då en rad storägare vägrade ge vd:n och den tidigare styrelsen ansvarsfrihet utan att först ha genomfört en granskning av affärerna. Den granskningen slutade dock utan anmärkningar.

— Men nu är Jonas Birgersson delägare i ViaEuropa. Att vd:n i ett bolag i sin tur äger 50 procent av en central samarbetspartner via ägarbolag, det är en speciell relation som vi tycker man borde kolla närmare på, säger Transferators vd Fredrik Vojbacke.

Han menar att Labs2 genom åren tagit tiotals miljoner kronor i kostnader för att utveckla teknik som ViaEuropa haft mest nytta av.

— Man kan fråga sig om Labs2:s hela syfte är att vara ett kostnadsställe, säger Vojbacke till Rapidus.

Labs2:s styrelseordförande Jan Werne betecknar dock åtgärden med ytterligare en granskning som ”ganska larvig” då Jonas Birgersson sedan 2008 behandlats som närstående ViaEuropa och därmed inte varit med i några förhandlingar eller beslut som rört ViaEuropa. Birgersson själv uppger att ViaEuropa snarare stöttat Labs2 de senaste åren med leverantörskrediter på över två miljoner kronor.

— Det här handlar om en delägare som är missnöjd med sin investering och vill sätta press på bolaget, säger han till Rapidus.

Konflikten kommer olägligt för Lundabaserade Labs2, som just inlett en företrädesemission för att plocka in 3,5 miljoner kronor i riskkapital. Pengarna ska enligt planen räcka tills bolaget står på egna ben, där en order för bredbandsutbyggnad i Israel tillsammans med ViaEuropa väcker störst hopp.

— Leveransen där är i praktiken redan klar och det räcker med cirka 50.000 ytterligare bredbandsanvändare så når vi positivt kassaflöde, säger Jonas Birgersson.

Tidigare First North-noterade Labs2 har i dag två anställda, men sysselsätter drygt ett tiotal på konsultbasis. 2013 omsatte bolaget 7,4 miljoner kronor med ett resultat på -4,7 miljoner.

Erik Olausson

2008 tvingades Jonas Birgersson, vd för IT-bolaget Labs2s, lämna en rad styrelseposter knutna till samarbetspartnern ViaEuropa. Nu hamnar bolagens affärer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad