tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Ny chef för LU Bio — som lägger ned portföljbolag

BioInvent-veteranen Eskil Söderlind tar över som operativt ansvarig på Lund University Bioscience. Samtidigt krymper portföljen då LU Bio efter tre år och ett antal satsade miljoner lägger ner MD Pharma.

MD Pharma grundades 2011 som en avknoppning på Lundaforskarna Madeleine Durbeej-Hjalts och Virginie Carmignacs arbete inom muskeldystrofi. Bolaget hade mer än ett tiotal intressanta läkemedelskandidater i djurförsök, uppger Eskil Söderlind, men under sommaren har LU Bio ändå valt att kasta in handduken.

Eskil_söderlind— Vi hamnade i ett moment 22 där vi behövde mer resultat för att få pengar men mer pengar för att kunna visa upp resultat, säger Eskil Söderlind till Rapidus.

Han har ett förflutet från olika chefsposter på Lundabolaget BioInvent och var investeringsansvarig på LU Bio fram tills 2012, då verksamheten skars ner till benet efter hot om likvidation. Nu övertar han på konsultbasis det operativa ansvaret från Tomas Eriksson, som skött uppgiften vid sidan av sitt arbete som vd på Aktietorgslistade A1M Pharma.

MD Pharma hade inga anställda och patenten återgår till forskarduon. Av LU Bios portfölj återstår tre bolag — däribland Follicum, med danska Sunstone Capital som tung investerare, och Cantargia som i slutet av våren fick in 20 miljoner kronor från ägarskaran bakom LU Bio.

Erik Olausson

BioInvent-veteranen Eskil Söderlind tar över som operativt ansvarig på Lund University Bioscience. Samtidigt krymper portföljen då LU Bio efter tre […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Skånska aktievinnare – och förlorare

  Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • Senzagen på offensiven

  Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.