fredag 29 mars 2024

inloggad som

LU Bios förre vd bygger nytt läkemedelsbolag

Perifer kärlsjukdom, där artärerna som transporterar blod ut i armar och ben sätts igen, är en folksjukdom som drabbar stora delar av den äldre befolkningen. I dag saknas effektiv behandling men det vill nystartade bioteknikbolaget Annexin Pharmaceuticals råda bot på. Nu inleder bolaget kapitaljakten för att ta projektet i mål.

Bakom Annexin Pharmaceuticals, som har bas i Veberöd, står bland andra forskaren Anna Frostegård, professor Johan Frostegård och Lund University Biosciences tidigare vd Thomas Andersson. Planen är att använda proteinet Annexin A5 för att motverka inflammation i de perifera blodkärlen, något som tros vara en viktig orsak till förträngning i kärlen.

Ambitionen är att påbörja kliniska fas I- och fas II-studier under de närmaste två åren. Proteinet ska då ges till patienter som ska genomgå endovaskulär operation för att se om de efterföljande inflammationerna minskar.

— Alla tunga investeringar för att ta fram proteinet är redan gjorda. Vi håller på att planera för klinik, säger Annexin Pharmaceuticals vd Thomas Andersson till Rapidus.

Initialt har bland andra Anna Frostegård via bolaget Medirista Biotechnologies och Thomas Andersson via Skogsmöllan AB gått in med runt en halv miljon kronor i verksamheten och nu genomföra bolaget en större kapitalanskaffning som räcka hela vägen till en licensaffär.

Substansen härstammar från forskning på Karolinska institutet och licensierades först ut till Athera Biotechnologies, ett dotterbolag till Karolinska Development, innan rättigheterna togs över av Annexin Pharmaceuticals.

Joel Lyth

Perifer kärlsjukdom, där artärerna som transporterar blod ut i armar och ben sätts igen, är en folksjukdom som drabbar stora […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]