lördag 11 maj 2024

inloggad som

Dansk cleantechfusion stärks med Öresundsamarbete

En ny stor klusterbildning inom miljöteknik, initierad av Copenhagen Cleantech Cluster och Lean Energy Cluster, ska stärkas genom samarbete med skånska cleantechföretag.

Målet med det nya klustret är att utveckla gröna lösningar som kan exporteras. Detta ska uppnås genom gränsöverskridande projekt och gemensam varumärkesprofilering. Samarbetet med Skåne betonas särskilt, men också Nordtyskland pekas ut som en viktig samarbetspartner.

Det är den preliminära strategiska planen för sammanslagningen av de danska klusterorganisationerna, som går under det enkla namnet Clean.

— Clean kommer att ha över 40 anställda och 170 företagsmedlemmar och vi ska utnyttja det faktum att vi i Danmark och Skåne har en gemensam tillväxtplan, gemensamma intressen och teknologier, samt gemensamma utmaningar. Fusionen kommer ge ny kraft och energi till ett intensivare samarbete över Sundet, säger Copenhagen Cleantech Clusters affärsutvecklingschef Michael Johansen.

Han ser särskilt stora möjligheter med en gemensam varumärkesprofilering.

— Vi kan konstatera att amerikanerna och kineserna är likgiltiga inför nationsgränser. De ser på regionala möjligheter när de ska investera. Därför är det logiskt för oss att när vi har delegationer på besök i Danmark även visar dem möjligheterna som finns i Skåne, säger Michael Johansen till Rapidus.

Copenhagen Cleantech Cluster sammanträder redan i dag regelbundet med skånska Sustainable Business Hub. Copenhagen Cleantech Cluster är också delaktigt i Interregprojektet Öresund Smart City Hub, där man i samarbete med Öresundskommiteen samlar ihop sundsöverskridande projekt mellan kommuner, regioner, universitet och kluster. Michael Johanson utesluter inte större sammanslagningar av klusterorganisationer på sikt, men de försvåras av de nationella finansieringssystemen.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

En ny stor klusterbildning inom miljöteknik, initierad av Copenhagen Cleantech Cluster och Lean Energy Cluster, ska stärkas genom samarbete med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen