tisdag 30 april 2024

inloggad som

Miljardkoncern sväljer Tacticus — fler uppköp att vänta

I morse meddelade danska IT-bolaget EG att det köper Malmöbaserade Tacticus. De 60 anställda sugs nu upp i EG:s svenska gren, med Tacticus vd Stefan Fleron som miljardkoncernens nya Sverigechef. För Rapidus flaggar han för fler svenska uppköp.

Säljare i affären som presenterades på måndagsmorgonen är huvudägaren Martin Wiklund tillsammans med personal. Enligt Tacticus vd Stefan Fleron är det allt större krav från kunderna på skräddarsydda lösningar för specifika branscher som läggs ovanpå affärssystemen, som är den viktigaste orsaken till att ägarna valde att sälja till danska EG.

Stefan Fleron— Vi har haft en bra tillväxtresa men nu kände vi att vi behövde en industriell aktör med finansiella muskler i ryggen för att genomföra de investeringar som vi står inför, säger Stefan Fleron till Rapidus.

I fjol växte Tacticus med 18 procent till 94 miljoner kronor med ett resultat på fyra miljoner. Bolaget arbetar med konsulttjänster kring system som QlikView, Microsoft Dynamics AX och Infor M3. Bland kunderna syns Alfa Laval och Trelleborg.

EG å sin sida omsatte 1,6 miljarder danska kronor 2013 varav 120 miljoner var i Sverige. Förutom Danmark och Sverige är bolaget verksamt på den norska marknaden. Sedan 2013 ägs koncernen av danska riskkapitalfonden Axcel.

EG har sedan tidigare runt 100 anställda på fem kontor i Sverige och Stefan Fleron går nu in som Sverigechef för verksamheten som får en omsättning på 267 miljoner kronor. Han räknar med ytterligare uppköp på den svenska marknaden redan i år.

— Vi tittar absolut på fler förvärv i Sverige. Branschen står mitt i en konsolodering och det är svårt att hitta kvalificerad personal. Senast i april såg vi DecidoKompetensor köpa Åhus Studiodata och jag tror att det blir fler förvärv framöver. Då vill vi vara aktiva, säger Stefan Fleron.

Samtliga anställda följer med i affären som enligt Fleron inte kommer innebära några uppsägningar. Betalning sker kontant i transaktionen där köpeskillingen inte är officiell.

Joel Lyth

I morse meddelade danska IT-bolaget EG att det köper Malmöbaserade Tacticus. De 60 anställda sugs nu upp i EG:s svenska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.


  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.

  • Peabrapport vittnar om dyster byggmarknad

    Rapporterna från de skånska börsbolagen fortsätter att strömma in. I slutet av förra veckan kom rapporter från Peab, Trelleborg och Hansa Biopharma.

  • Brakförlust för e-handlare i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter finns BHG Group, Hansa Biopharma, Lindab, Trelleborg, Midsona och Mildef.

  • Starkt Cellavision i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Bland dagens rapporter finns Cellavision, Midway Holding, Alfa Laval, Swedencare och Sparbanken Skåne.

  • Rapportflod vecka 29

    Förra veckan var den verkligt intensiva rapportveckan när de större skånska börsbolagen redovisade sina andra kvartal. Alfa LavalVärmeväxlarjätten Alfa Laval […]

  • Peter Nilsson vill få upp värdet

    Polymerkoncernen Trelleborg har ömsat skinn en andra gång under Peter Nilssons snart 18-åriga ledning. Efter vårens försäljning av en tredjedel av omsättningen sitter han med sprängfylld kassa – och en i hans tycke undervärderad aktie. Rapidus åkte till Trelleborg för ett samtal.

  • Trelleborgs däckförsäljning får grönt ljus

    Gummikoncernen Trelleborg meddelade på tisdagen att samtliga myndighetsgodkännanden nu finns på plats för en försäljning av affärsområdet Wheels. Affären inbringar […]

  • Rekordkvartal för Alfa Laval

    Här följer en sammanfattning av torsdagens skånska bokslutsrapporter. Alfa Laval Skånes största börsbolag, Alfa Laval, redovisar en ökad omsättning och […]

  • Storbolagen flaggar för tuffare tider

    2022 innebar i många fall rekord. Men nu blir det tuffare. Här följer en sammanställning av Skånes tyngre bokslutsrapporter hittills. […]