tisdag 5 december 2023

inloggad som

Miljardkoncern sväljer Tacticus — fler uppköp att vänta

I morse meddelade danska IT-bolaget EG att det köper Malmöbaserade Tacticus. De 60 anställda sugs nu upp i EG:s svenska gren, med Tacticus vd Stefan Fleron som miljardkoncernens nya Sverigechef. För Rapidus flaggar han för fler svenska uppköp.

Säljare i affären som presenterades på måndagsmorgonen är huvudägaren Martin Wiklund tillsammans med personal. Enligt Tacticus vd Stefan Fleron är det allt större krav från kunderna på skräddarsydda lösningar för specifika branscher som läggs ovanpå affärssystemen, som är den viktigaste orsaken till att ägarna valde att sälja till danska EG.

Stefan Fleron— Vi har haft en bra tillväxtresa men nu kände vi att vi behövde en industriell aktör med finansiella muskler i ryggen för att genomföra de investeringar som vi står inför, säger Stefan Fleron till Rapidus.

I fjol växte Tacticus med 18 procent till 94 miljoner kronor med ett resultat på fyra miljoner. Bolaget arbetar med konsulttjänster kring system som QlikView, Microsoft Dynamics AX och Infor M3. Bland kunderna syns Alfa Laval och Trelleborg.

EG å sin sida omsatte 1,6 miljarder danska kronor 2013 varav 120 miljoner var i Sverige. Förutom Danmark och Sverige är bolaget verksamt på den norska marknaden. Sedan 2013 ägs koncernen av danska riskkapitalfonden Axcel.

EG har sedan tidigare runt 100 anställda på fem kontor i Sverige och Stefan Fleron går nu in som Sverigechef för verksamheten som får en omsättning på 267 miljoner kronor. Han räknar med ytterligare uppköp på den svenska marknaden redan i år.

— Vi tittar absolut på fler förvärv i Sverige. Branschen står mitt i en konsolodering och det är svårt att hitta kvalificerad personal. Senast i april såg vi DecidoKompetensor köpa Åhus Studiodata och jag tror att det blir fler förvärv framöver. Då vill vi vara aktiva, säger Stefan Fleron.

Samtliga anställda följer med i affären som enligt Fleron inte kommer innebära några uppsägningar. Betalning sker kontant i transaktionen där köpeskillingen inte är officiell.

Joel Lyth

I morse meddelade danska IT-bolaget EG att det köper Malmöbaserade Tacticus. De 60 anställda sugs nu upp i EG:s svenska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.