fredag 10 maj 2024

inloggad som

Lokalbrist hämmar Medeons expansion

Forskningsparken Medeon i Malmö ska bli bättre på att synas och vill locka danska företag över Sundet. Men de fysiska lokalerna sätter stopp för expansionsplanerna.

Medeon, som ägs av Malmö stad och fastighetsbolaget Wihlborgs, mäter 25.000 kvadratmeter och rymmer idag ett 40-tal företag inom life science-området. Senaste tiden har forskningsparken tvingats säga nej till företagsetableringar. Likaså har befintliga hyresgäster bekymmer med att växa i de fullsatta lokalerna.

— Här är knökfullt med företag. Vi kämpar med skohornet för att få in fler, säger vd Ulf Andersson.

Ifjol rapporterade Rapidus om Medeons svårigheter med att få alla lokaler uthyrda. Det 2.700 kvadratmeter stora Acadiahuset stod outnyttjat i flera år. Nu är problemet det omvända.

— Vi har en uttalad strategi att marknadsföra oss, och då är danska företag mycket intressanta, men först när vi har en långsiktig plan för expansion av lokalerna kan vi vara mer aktiva utåt, säger Ulf Andersson.

Just nu pågår diskussioner med sju nya bolag som är intresserade av att flytta in. Tre av dessa är danska företag som ser en fördel i parkens närhet till Köpenhamn. Dessutom vill sex av de nuvarande hyresgästerna expandera.

— Nu jobbar vi kortsiktigt med att hitta obekväma lösningar. Till hösten flyttar vissa företag runt vilket öppnar upp och löser det akuta problemet, säger Ulf Andersson.

På fastighetsägaren tillika delägaren Wihlborgs bekräftar man situationen.

— I princip är nästan varenda kvadratmeter uthyrd just nu. Men det är så det ser ut i vår bransch, det går upp och det går ner. Så jag tror nog att Ulf Andersson kan lyckas klämma in några företag till, säger vd Anders Jarl till Rapidus.

Området runt forskningsparken ägs av Malmö stad. I kommunens översiktsplan är 100.000 kvadratmeter markyta reserverat för utvidgning av Medeonområdet. Enigt Ulf Andersson pågår diskussioner om att iordningställa nya lokaler, men exakt hur en lösning kan se ut vill han inte gå in på.

Medeon öppnade på mitten av 80-talet. Bland hyresgästerna märks Galenica och Biora.

Olof Peterson

Forskningsparken Medeon i Malmö ska bli bättre på att synas och vill locka danska företag över Sundet. Men de fysiska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.