tisdag 16 april 2024

inloggad som

Percy Nilssons Excito går in i kundprojekt med Sony Mobile

Efter avslutad företagsrekonstruktion har försäljningen via elektronikkedjorna så smått börjat ta fart för Malmöbaserade Excito. Samtidigt har ledningen inlett samarbete med Sony Mobile för att sälja sin mediaserver för hemmiljö också till mobiljättens operatörskunder.

Det lilla teknikbolaget Excito i Malmö Arena i Hyllie siktar högt och tar med mediaservern B3 upp konkurrensen med såväl molntjänster som etablerade system från Netgear, Synology och Apple. Men satsningen kostar på — i februari tvingades verksamheten i rekonstruktion efter att förhandlingar med Tele2 om att sälja servern som en del av operatörens abonnemang dragit ut på tiden i flera år.

Sedan dess har skulder på 10-12 miljoner kronor skrivits ned och skjutits framåt. Samtidigt har sjumannabolaget fått in ett antal miljoner kronor i nytt rörelsekapital från sin namntunga ägarskara, med bland andra Hilding Anders ordförande Anders Pettersson och Malmöprofilen Percy Nilsson i spetsen.

Lars e Svensson port— Nu har vi pengar så vi klarar oss året ut. Och till dess räknar vi med positivt kassaflöde, säger styrelseordförande Lars Svensson till Rapidus.

Excitos lilla medieserver kan kopplas ihop med stereo, tv och annan hemelektronik så att användaren får tillgång till både privat medieinnehåll och film, tv och musik på internet från vilken skärm och vilka högtalare som helst i hemmet. Servern kompletteras med en app som förvandlar mobilen eller läsplattan till fjärrkontroll. Lanseringen i elektronikhandeln blev något försenad på grund av rekonstruktionen, men nu har bolaget fått de första orderna från multinationella Ingram Micro, som bland annat agerar distributör åt en lång rad svenska elektronikkedjor, uppger Lars Svensson.

— Vi har beställt 10.000 boxar från fabriken och räknar med att ha sålt dem innan sommaren är slut, säger han.

Parallellt har en möjlighet öppnat sig för att trots allt sälja medieservern till mobiloperatörer, men denna gång via japanska Sony. Koncernen som själv äger en stor mängd film- och musikrättigheter i dotterbolagen Sony Music och Sony Pictures ska försöka intressera sina operatörskunder för Excitos teknik.

— De har valt ut en testkund, en europeisk operatör som säljer deras mobiler och läsplattor i dag. Nu ska vi börja testa att integrera deras innehåll, säger Lars Svensson.

I ägarlistan bakom Excito syns även statliga Almi och Nedermans koncernchef Sven Kristensson. Sony Mobiles tidigare vd Bert Nordberg är också han engagerad i bolaget som rådgivare.

Erik Olausson

Efter avslutad företagsrekonstruktion har försäljningen via elektronikkedjorna så smått börjat ta fart för Malmöbaserade Excito. Samtidigt har ledningen inlett samarbete […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Motgång för Greg och Percy

    Fastighetsbolaget Doxa, med Greg Dingizian och Percy Nilsson bland huvudägarna, sänker ett tidigare kommunicerat helårsresultat för 2023 med en halv miljard kronor.

  • Trögt att få fler kvinnor på ledande poster

    Almis årliga styrelsekartläggning visar att andelen kvinnliga vd:ar och styrelseledamöter knappt rör på sig. Skåne hamnar på snittet när länen […]

  • AW med en offensiv försvarsindustri

    Saab flaggar för en möjlig expansion för ubåtsfabriken i Landskrona, utöver vad som tidigare kommunicerats. Det avslöjade Saabs vice ordförande Bert Nordberg på Rapidus AW med försvarsindustrin på onsdagen. Hela panelen ser stora skånska möjligheter inom försvar och säkerhet. Även för civila företag och startups.

  • Camurus föll hårt på rapport

    Läkemedelsbolaget Camurus, vars aktie dubblats sedan i höstas, föll hårt på torsdagens rapport. Men raset är baserat på ett missförstånd, hävdar bolaget. Här är torsdagens rapportsvep.

  • Trädanalys viktigt i skogen

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation ser till att rätt träd avverkas för hållbart skogsbruk.

  • Greg värderar upp sina tillgångar

    Greg Dingizians fastighetsinvestmentbolag Doxa värderar upp tillgångarna i Serneke med över en halv miljard kronor.

  • Rapportflod

    På fredagen den 14 juli släppte ett flertal av Skånes större börsbolag sina rapporter för andra kvartalet. Rökaren i krysset stod Jenny Sjödahl för, vd på Ependion, tidigare Beijer Electronics.

  • Rapporter från Nederman & Duni

    Nederman Det Helsingborgsbaserade miljöteknikbolaget Nederman hade ”en stark inledning på året”, enligt rapporten får årets första kvartal. Omsättningen uppgick till […]

  • Dagens rapporter

    Här följer ett urval av dagens bokslutsrapporter från skånska börsbolag. Nederman Den Helsingborgsbaserade luftfilter-jätten Nederman rubricerar bokslutskommunikén med: ”Stabil avslutning […]