torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Skånskt konsortium tar stororder på kinesisk generika

Medicon Valley Inhalation Consortium har fått sin största order hittills, värd 1,6 miljoner euro. Konsortiet, som ägs av 13 life science-bolag i regionen, ska utveckla formuleringen av ett astma- och KOL-preparat åt en kinesisk generikatillverkare.

MVIC bildades som ett konsortium 2012 för att suga upp kompetensen inom inhalerade läkemedel då AstraZeneca lade ner i Lund. Förra våren bolagiserades verksamheten med initiativtagaren Orest Lastow som vd. Sedan dess har MVIC fått order för cirka 10 miljoner kronor sammanlagt, varav en halv miljon är för att utveckla en inhalator åt samma kinesiska kund, en stor generikatillvekrare som främst är aktiv på hemmamarknaden.

Orest Lastow— Vi har ett tiotal kunder vi jobbar med i dag, främst multinationella generikabolag, säger Orest Lastow.

MVIC har ingen egen personal men fyra av medlemsbolagens anställda arbetar deltid med att sköta administrationen och jaga kunder åt konsortiet. Själva utvecklingsarbetet görs av de totalt 24 bolagen som är medlemmar i konsortiet, där drygt hälften även är delägare i verksamheten.

Merparten av medlemmarna är små konsultbolag med mycket få anställda, bland de lite större spelarna finns 40-mannabolaget Galencia på Medeon i Malmö samt Truly Translational och Red Glead Discovery, bildade av tidigare AstraZeneca-anställda i Lund. Danska Bang & Olufsen Medicom har dock lämnat konsortiet, uppger Orest Lastow.

Erik Olausson

Medicon Valley Inhalation Consortium har fått sin största order hittills, värd 1,6 miljoner euro. Konsortiet, som ägs av 13 life […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.