måndag 29 april 2024

inloggad som

Första kunderna klara för Sophions nya biochip

Ballerupsbaserade forskningsbolaget Sophion Bioscience, en del av svenska Biolin, har tagit de första kunderna för sitt nya screeningsystem för läkemedelsindustrin.

Sophion har utvecklat ett system för att undersöka effekten av läkemedelskandidater på cellernas jonkanaler, med så kallad patch clamp-teknik. Metoden baseras på ett speciellt biochip som mäter den elektriska kommunikationen i kanalerna. Det nya systemet är högt automatiserat vilket öppnar för användning ute hos läkemedelsjättarna, som snabbt behöver gå igenom gigantiska bibliotek med olika substanser.

— Vi kan inte bara kontrollera att läkemedlet binder vid jonkanalerna, utan också se om läkemedlet faktiskt visar en funktionalitet, säger Biolins vd Johan von Heijne till Rapidus.

Från början är Sophion Bioscience en avknoppning från NeuroSearch, men bolaget ingår sedan 2011 i Ratosägda Biolin. Totalt sysselsätter verksamheten 60 anställda i Ballerup, utanför Köpenhamn, medan Biolinkoncernen som helhet har cirka 150 anställda.

De nya kunderna till Sophion är läkemedelsföretag och kontraktsforskare, men namnen är hemliga.

Kristian Svensson

Ballerupsbaserade forskningsbolaget Sophion Bioscience, en del av svenska Biolin, har tagit de första kunderna för sitt nya screeningsystem för läkemedelsindustrin. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.