fredag 26 april 2024

inloggad som

Skånskt läkemedelsbolag går till minibörsen

Läkemedelsbolaget Lidds i Helsingborg blir nästa skåning att ta språnget till börsen. Planen är notering på First North under sommaren — och att resa upp mot 60 miljoner kronor i utvecklingskapital.

Som Rapidus tidigare rapporterat har ägarna bakom Lidds under en tid sökt exit. Företagets huvudprojekt är ett injicerbart läkemedel för lokal behandling av prostatacancer. Den 13:e maj ska bolagsstämman ta ställning till den sista formalian inför en introduktion på Stockholmsbörsens First North.

Michael_oredsson— Vi är i ett skede där bolaget behöver mer pengar. Läget är bra för listning, även om det finns konkurrens om investerarnas pengar idag. Man måste ha ett bra företag men det tycker vi att vi har, säger styrelseordförande Michael Oredsson till Rapidus.

I samband med noteringen ska 45 miljoner kronor i riskkapital resas, och i ett andra steg ytterligare 15 miljoner. Pengarna är öronmärkta till vidare fas II-studier för att bevisa den läkande effekten, men bolaget ska också utveckla sin teknikplattform där läkemedelssubstanser blandas med kalciumsulfat för att kunna injiceras direkt i tumörer.

Lars Ake Malmsten— Vi har nått en punkt där vi ser att tekniken fungerar på människa, och kan nu inleda formuleringsarbetet med andra läkemedelsubstanser. Främst handlar det om cytostatika för lokalbehandling av olika cancertyper, säger vd Lars Åke Malmsten.

Genom att behandla lokalt kan man uppnå högre koncentrationer vid tumören än vad som kan uppnås med så kallad systemisk behandling, samtidigt som de systemiska halterna blir lägre och biverkningarna därmed mindre. Bäraren av den aktiva substansen, kalciumsulfat, löses upp naturligt i kroppen.

De drygt 100 ägarna, med Helsingborgsbaserade Puls bland de största, har velat sälja Lidds under ett par års tid.

— Vi har mött stort intresse för produkten, men de potentiella partners vi varit i kontakt med vill se mer klinisk dokumentation. Då är det bara att ta skeden i vacker hand, säger Lars Åke Malmsten.

Lidds grundades 2003 och har utvecklats som inkubatorföretag inom Puls, som för ett par år sedan cashade in storkovan i försäljningen av dotterbolaget DuoCort till amerikanska ViroPharma. Puls vd Pontus Ottosson framhåller att Lidds nu kan bygga upp en högre värdering innan en eventuell köpare kommer in.

— DuoCort sålde vi till big pharma, medan vi ska ta Lidds till börsen. Det här visar att vi har kapacitet att ta olika vägar mot exit, säger Ottosson.

Som rådgivare i processen har Erik Penser Bankaktiebolag anlitats. Lidds har tidigare drivits virtuellt, men håller nu på att bygga upp en egen organisation. Exempelvis har Probis tidigare vice vd Per-Ola Forsberg handplockats som finanschef. Ordförande Michael Oredsson är tidigare vd för Probi och sitter idag som vd för BioInvent.

Bland ägarna bakom Lidds märks förutom Puls, Lars Wikanders Wikow Venture, T-bolaget med familjen Wingstrand, Länsförsäkringar Skåne samt de båda grundarna av Recipharm Lars Backsell och Thomas Eldered.

Kristian Svensson

Läkemedelsbolaget Lidds i Helsingborg blir nästa skåning att ta språnget till börsen. Planen är notering på First North under sommaren […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.