fredag 10 maj 2024

inloggad som

Fingerprint-chef tar plats i Acconeers nya styrelse

Halvledarveteranen David Wither går in som ny vd på hårdvarubolaget Acconeer i Lund. Parallellt tar börsnoterade Fingerprint Cards försäljningschef Thomas Rex plats i styrelsen. Målet är att skala ner Acconeers radarsystem, som ännu bara finns i en testversion, till en storlek som ryms i mobiltelefoner.

David Wither var tidigare chef på antenntillverkaren Sarantel Group och har dessförinnan varit europeisk försäljningschef på RF Micro Devices. Sedan en månad tillbaka har han tagit över som vd på Acconeer. Bolaget, som är en avknoppning från LTH, har tagit fram en integrerad krets som genererar högfrekventa elektromagnetiska pulser. Tekniken kan användas för att tillverka en strömsnål radar som exempelvis ska kunna integreras i en mobiltelefon.

david_wither— Vi ger mobilen ett sinne för att uppfatta vad som finns runt den. Tekniken har ett väldigt brett tänkbart användningsområde, men mobilmarknaden är den med allra största potential, säger David Wither till Rapidus.

I senaste emissionsrundan tog bolaget in 3,1 miljoner kronor. Största delen kom från nybildade holdingbolaget Winplantan där bland andra Ikeakoncernens tidigare ordförande Hans Göran Stennert, Malmöbaserade Menmo Ventures och Huaweis skånske platschef Tord Wingren finns i ägarledet. Den senare har även tagit över ordförandeposten i Acconeer efter Mårten Öbrink samt lockat Thomas Rex, som liksom Wingren har ett förflutet på Nanoradio, till styrelsen.

Redan nu tittar bolaget på att ta in ytterligare finansiering, från vem och hur mycket vill David Wither inte gå in på i dagsläget.

— Den diskussionen har vi nu i styrelsen. Vi har bland annat haft kontakt med en industriell aktör, men mest troligt är att det blir rent riskkapital i detta skede, säger han.

Joel Lyth

Halvledarveteranen David Wither går in som ny vd på hårdvarubolaget Acconeer i Lund. Parallellt tar börsnoterade Fingerprint Cards försäljningschef Thomas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen