fredag 26 april 2024

inloggad som

Sista april ny deadline för ESS-förhandlingarna

I mars löpte Lars Leijonborgs mandat ut som chefsförhandlare för ESS. Men ännu fattas de sista miljarderna till finansieringen. Med ett nytt förordnande från regeringen får Leijonborg ytterligare några veckor på sig att knyta ihop säcken.

Så sent som i februari, när Spaniens insats blev klar, sade sig Lars Leijonborg se en möjlighet att få hela finansieringen på 1.840 miljoner euro på plats innan hans förordnande löpte ut sista mars. Men förhandlingarna med återstående medlemsländer, med Frankrike, Tyskland och Italien i spetsen, har dragit ut på tiden och Rapidus kan i dag berätta att regeringen nu satt en ny deadline för Leijonborg.

— Hans förordnande har förlängts till sista april, bekräftar Eva-Marie Byberg, pressekreterare på utbildningsdepartementet, för Rapidus.

Hittills har 70 procent av finansieringen kommit på plats. Av den står Sverige för 35 procent, Storbritannien för 10 procent och Danmark för 12,5 procent. Även bidragen från Spanien, Norge, Schweiz, Polen och Ungern är säkrade.

Trots att det ännu inte är klart när och om spaden sätts i marken har projektet redan kostat över en miljard svenska kronor. Sverige och Danmark har stått för merparten, och så sent som i januari sköt svenska staten in ytterligare 30 miljoner.

2013 låg kostnaderna på cirka 530 miljoner kronor, varav 430 miljoner gick till forsknings- och utvecklingskostnader, medan 100 miljoner gick till administration.

Vd James Yeck har en lön på 2,3 miljoner, exklusive förmåner, medan styrelseordförande Sven Landelius får 140.000 kronor. Per Eriksson, som har en lön på 1,4 miljoner från sitt jobb som rektor på Lunds universitet, får ytterligare 70.000 kronor för att sitta i styrelsen för ESS.

Vid 2013 års utgång hade ESS 194 anställda, varav två tredjedelar är män.

Erik Olausson

I mars löpte Lars Leijonborgs mandat ut som chefsförhandlare för ESS. Men ännu fattas de sista miljarderna till finansieringen. Med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.