fredag 29 mars 2024

inloggad som

Nederman-veteran blir vd för Dignitana

First North-noterade Dignitana får ny vd och styrelse. Ommöbleringen är en förberedelse för att introducera Lundabolagets kylmössa för cancerpatienter på USA-marknaden, en lansering som nya styrelseordföranden Semmy Rülf räknar med att göra inom ett år.

Ny vd från första maj blir Jan Richardsson, som bland annat varit Europachef för industrikoncernen Nederman och försäljningsansvarig för skånska medicinteknikbolaget HemoCue i norra Europa. Det var just meriterna från internationell försäljning som styrelsen fastnade för, uppger Semmy Rülf.

Semmy Rulf— Dignitanas fokus framöver blir att öka upp försäljningen i Europa och Asien, samt förbereda för lanseringen i USA. Vi håller på att samla in patienter för kliniska försök där och räknar med att hela processen med FDA-godkännande ska vara klart om 8-12 månader, säger han till Rapidus.

Jan Richardsson tar över efter Martin Waleij, som lämnar bolaget i början av maj för att istället bli chef för avknoppningen BrainCool, där Dignitanas teknik för att kyla skalpen och motverka håravfall under cytostatikabehandling istället ska användas för att snabbt kyla ner hjärnan hos främst strokepatienter. BrainCool har just avslutat en övertecknad nyemission på 9,7 miljoner kronor inför notering på Aktietorget i början av maj. Bolaget är på väg att plocka in ytterligare 4 miljoner kronor för att betala licenspengar till det tidigare moderbolaget Dignitana.

Parallellt är Dignitana på väg att byta styrelse. Nya ledamöter blir Erik von Schenck, vd för amerikanska Physio Controls Lundabaserade dotterbolag, samt Magnus Nilsson, vd för First North-noterade Xvivo Perfusion i Göteborg. Semmy Rülf övertar ordförandeposten från Hans Henriksson, som dock kvarstår i styrelsen.

Dignitana har i dag ett tiotal anställda, varav en i England och resten i Lund. 2013 omsatte bolaget 10,1 miljoner kronor, en ökning med 12 procent mot föregående år. Resultatet slutade på 15,9 miljoner kronor i förlust.

Erik Olausson

First North-noterade Dignitana får ny vd och styrelse. Ommöbleringen är en förberedelse för att introducera Lundabolagets kylmössa för cancerpatienter på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]