söndag 3 december 2023

inloggad som

Zaplox gör mjukvaruaffär med Axis…

En förfrågan från kameratillverkaren Axis har öppnat dörren till USA-marknaden för det lilla Ideonbolaget Zaplox. I veckan lanseras Zaplox mobilnycklar som ett nytt tillbehör till Axis passagekontrollsystem.

Zaplox mobilnycklar kommer fungera som ett alternativ till knappsatser eller passerkort för att öppna dörrar i exempelvis kontorslokaler eller fabriker. Ett webbaserat administratörssystem reglerar vilka mobilnycklar som kan öppna vilka dörrar och vid vilka tidpunkter.

Hittills har Zaplox sålt sin teknik med mobilnycklar till bland andra Sony Mobile, Vasakronan och Skistar, där systemet finns installerat på 250 hotellrum och stugor i Sälen. Skistar är i färd med att successivt utöka installationen till övriga skidorter, samtidigt som Zaplox just fått en stor nordisk hotellkedja som ny kund, uppger vd Magnus Friberg för Rapidus. I samtliga fall handlar det om installationer av såväl det mjukvarubaserade administrationssystemet som appar i telefonerna och Zaplox hårdvara i själva dörren.

magnus_friberg— Men i samarbetet med Axis handlar det bara om mjukvara. Därför behöver vi ingen fysisk distribution utan kan komma åt en ny marknad på ett väldigt kostnadseffektivt sätt, säger Magnus Friberg till Rapidus.

Axis lanserade system för passagekontroller i höstas. Nu i veckan ska Magnus Friberg presentera sin teknik i Axis monter på en säkerhetsmässa i Las Vegas. Till hösten räknar Friberg med att Zaplox teknik ska finnas installerad hos de första amerikanska kunderna. Men det är ännu för tidigt att ge någon prognos för vad samarbetet kommer betyda ekonomiskt, menar han. 2013 stannade omsättning för Zaplox på under en miljon kronor.

— Axis har varit väldigt framgångsrika med sina nätverkskameror. Lyckas de bara i någon mån lika bra med passagekontroller kan det bli väldigt stora volymer för oss, säger Magnus Friberg.

Inräknat konsulter och deltidsanställda sysselsätter Zaplox i dag 20 personer. Bolaget är i färd med att flytta till större lokaler på Ideon. Sedan Zaplox grundades 2010 av Stefan Gripwall och Lars Tilly har bolaget tagit in cirka 25 miljoner kronor i riskkapital där lejonparten kommer från Industrifonden och LMK Ventures.

— Vi klarar oss ett tag på det vi har i kassan. Beroende på hur kraftig expansionen blir kan vi behöva titta på att ta in mer pengar senare i år, säger Magnus Friberg.

Erik Olausson

En förfrågan från kameratillverkaren Axis har öppnat dörren till USA-marknaden för det lilla Ideonbolaget Zaplox. I veckan lanseras Zaplox mobilnycklar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad