tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Forskningsbolag siktar på patientstudier inom ett år

Nystartade Ideonbolaget Sanopharma siktar på att ta fram egna läkemedel som kan testas på människa inom ett år. Men först ska bolaget lansera en medicinteknisk produkt mot fästingsmitta.

Det inlicensierade fästingmedlet fryser fästingen före borttagande så att dess kräkreflex slås ut, vilket minskar för risken att boreliasmitta förs över. Försäljningen är ett sätt att generera kassaflöde till Sanopharmas egna projekt — läkemedel baserade på kända substanser som bereds i nya och bättre formuleringar.

Vd Fredrik Andersch har en bakgrund inom AstraZeneca och nu senast Meda i Solna på positioner som bolagschef och regionchef. Sanopharma startar han tillsammans med sin bror Gustav Andersch som tidigare jobbat på Pfizer och Janssens.

Sanopharma samarbetar med uppdragsforskningsbolaget Zelibra i tre olika läkemedelsprojekt. Vilken inriktningen är för dessa vill Fredrik Andersch inte alls kommentera. Kostnader och framtida förtjänster från projekten fördelas mellan de båda bolagen.

— Vi har valt Lund för Sanopharma för att kombinationen hög kompetens och rimlig kostnadsnivå är bra. Ännu har vi inte råd att anställa personal, utan använder rutinerade kontraktsforskare. Att vi dessutom har erfarenhet av att bygga verksamheter för större läkemedelsbolag gör att vi med detta har all den kompetens vi behöver, och vi har inte heller samma avkastningskrav som större bolag, säger Fredrik Andersch till Rapidus.

Elisabet Ottosson

Nystartade Ideonbolaget Sanopharma siktar på att ta fram egna läkemedel som kan testas på människa inom ett år. Men först […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.