fredag 3 maj 2024

inloggad som

Poseidon slipar simtagen med kamerateknik från Lund

När skillnaden mellan guld eller silver mäts i hundradelar av en sekund är inga förbättringar för små för att bry sig om. På Högevallsbadet i Lund analyserar simklubben Poseidon sina idrottares minsta rörelse med tolv fasta kameror och mjukvara från Lundabolaget Aim Systems.

Aim Systems bildanalysmjukvara använder videoströmmen från tolv kameror i bassängen och elva ovanför ytan för att automatiskt följa simmaren genom vattnet och bland annat registrera inhoppet, antalet simtag per minut samt simmarens hastighet och position i vattnet

— Poseidon är vår första kund och de hyr också ut timmar till andra klubbar som kommer till Lund för att använda tekniken. Sverige är en mycket liten marknad för något sådant här, men vi har fått förfrågningar från hela världen och räknar med att kunna sälja 3-4 system det närmaste året, säger vd Saeed Najafi till Rapidus.

Aim Systems är en avknoppning från Alco Security, grundat 2005. Bolaget sysselsätter en handfull anställda och omsatte tre miljoner kronor i senast registrerade bokslutet på att utveckla olika tilläggsprogram och applikationer till övervakningskameror från bland Axis. Aim Systems och Alco Security är helägda av Saeed Najafi.

Aim Systems är dock inte ensamma om att se videoanalys av idrottare som en framtida nisch. Under Pallasspelen i Malmö i januari testade friidrottsklubben MAI ett insticksprogram till Axiskameror utvecklat av Lundabolaget Spiideo som automatiskt riktar och zoomar kameran för att följa löpare och längdhoppare. Inspelningen initieras med en app på mobilen eller läsplattan och kan sedan delas via sociala medier.

Spiideo grundades 2012 av bland andra Mats Lindoff, LTH-professorn Kalle Åström och styrelseproffset Örjan Johansson. Sedan dess har utvecklingen fortsatt i liten skala, men nu siktar Örjan Johansson på att ta in kapital för att skala upp verksamheten.

— Vi behöver kapital för att anställa några utvecklare och få igång försäljningen. I första hand kommer vi själva bearbeta idrottsklubbarna men på sikt hoppas vi att Axis vill marknadsföra den i sina kanaler som ett komplement till själva kamerorna, på samma sätt som de gör med Cognimatics mjukvara, säger han.

Erik Olausson

När skillnaden mellan guld eller silver mäts i hundradelar av en sekund är inga förbättringar för små för att bry […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.