söndag 28 april 2024

inloggad som

Konkurrensverket ger klartecken för bankfusion

Det sista stora hindret för Swedbanks uppköp av Sparbanken Öresund och bildandet av Sparbanken Skåne är undanröjt. I slutet av förra veckan gav Konkurrensverket affären sitt godkännande. Nu återstår enbart ett formellt beslut från Finansinspektionen.

I mitten på februari presenterades affären där Swedbank köper Sparbanken Öresund av de två sparbanksstiftelserna Gripen och Öresund för tre miljarder kronor. Delar av den uppköpta verksamheten ska sedan omgående säljas vidare till nybildade Sparbanken Skåne.

Den 20 februari anmälde Swedbank affären till Konkurrensverket, som hade att pröva om transaktionen skulle innebära att Swedbank får en allt för dominerande roll på den skånska marknaden. Granskningen är nu avslutad och slutsatsen är att affären går igenom utan anmärkningar.

”Konkurrensverket beslutat att lämna företagskoncentration utan åtgärd”, skriver myndigheten i ett beslut daterat den 27 mars som Rapidus har tagit del av.

Sparbanken Öresunds marknads- och kommunikationschef Magnus Månsson menar att utkomsten var den väntade.

— I vårt underlag till Konkurrensverket har vi sett bankmarknad som en nationell marknad där kunderna kan få tillgång till flera aktörers internetbanker. I det perspektivet blir Sparbanken Öresund en relativt liten spelare, säger han.

Också Swedbanks presschef Anna Sundblad välkomnar beslutet.

— Det här är en utkomst som vi förväntade oss och har hoppats på. Nu avvaktar vi Finansinspektionens beslut vilket förhoppningsvis ska komma innan april månads utgång, säger Anna Sundblad till Rapidus.

Joel Lyth

Det sista stora hindret för Swedbanks uppköp av Sparbanken Öresund och bildandet av Sparbanken Skåne är undanröjt. I slutet av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.