torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Niklas Zennström ökar i Orbital Systems

Miljöteknikbolaget Orbital Systems på Minc i Malmö tar in ytterligare sju miljoner kronor från Skype-miljardären Niklas Zennström. Investeringen finansierar uppskalningen av verksamheten där nästa steg är en installation av ett 50-tal vatten- och energieffektiva duschar på bland annat Malmö IP.

Bakom Orbital Systems står Mehrdad Mahdjoubi som initierade utvecklingen av duschen i ett examensarbete på industridesignutbildningen på LTH. Duschvattnet från golvbrunnen samlas upp, analyseras och renas med partikelfilter, för att sedan direkt åter pumpas till duschhuvudet. På så sätt kan energiåtgången vid en dusch minska med 80 procent och vattenförbrukningen med 90 procent.

I Sverige, där vattenpriserna är låga är det framförallt energiåtervinningen som är intressant, men globalt sett är det snarare vattenfrågan som ska göra produkten kommersiellt gångbar.

2012 vann bolaget Green Mentorship Awards instiftat av Niklas Zennström och han gick senare även in som en mindre delägare. Nu fyller han på kassan ytterligare i en färsk emission där Orbital Systems tar in sju miljoner kronor.

Mehrdad Mahdjoubi— Vi har mycket ambitiösa tillväxtplaner och tittar på ett antal olika möjligheter för ytterligare finansiering, säger Mehrdad Mahdjoubi till Rapidus.

I dagsläget sysselsätter verksamheten drygt tio personer varav hälften är på konsultbasis. Från att ha varit fokuserad på produktutveckling har tyngdpunkten nu förskjutits till marknadssidan. Produktionen sker hos underleverantörer i Småland och Skåne.

— Härnäst ska vi bygga upp en fullskalig tillverkning. Det är inte uteslutet att det blir tillverkning i egen regi, men så här i början vill vi vara mer flexibla, säger Mehrdad Mahdjoubi.

Hittills har bolaget riktat in sig på företag och offentlig sektor. Men parallellt med att bygga upp produktionen anpassas produkten också för privata hushåll.

— På Kallbadhuset där vi gjorde vår första installation användes duschen motsvarande flera tusen gånger per år. I privata hushåll är kraven lite andra. Det närmaste åren ska vi ha en produkt på marknaden också där, säger Mehrdad Mahdjoubi som i februari utsågs till årets rookie på näringslivsgalan i Malmö.

Joel Lyth

Miljöteknikbolaget Orbital Systems på Minc i Malmö tar in ytterligare sju miljoner kronor från Skype-miljardären Niklas Zennström. Investeringen finansierar uppskalningen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad