onsdag 1 maj 2024

inloggad som

Mobile Heights går med i satsning på Internet of Things

En årligt återkommande Internet of Things-konferens med internationell dragningskraft. Det är målet som entreprenörsprofilerna Dan Olofsson och Bert Nordberg satt upp tillsammans med Mobile Heights. Parallellt flyttar även Malmö högskola fram positionerna inom fältet. 

Internet of Things är är både temat och namnet på konferensen, vars fokus ska ligga på uppkopplad teknik. 

Mats Ekstrand— Den här regionen har en så bred kompetenskedja inom mobil- och applikationsteknik att det gör Skåne unikt. Det är nästan bara Sydkorea och Silicon Valley som är starkare, säger Mobile Heights vd Mats Ekstrand.

Att Internet of Things är ett hett fält i Skåne märks även på andra håll. I går beslutades att Malmö högskola får 36 miljoner kronor av KK-stiftelsen för att gräva djupare i ämnet tillsammans med bland andra Verisure, Axis, E.on, ÅF och Sony Mobile.

— Anledningen till att vi beviljade pengarna till Malmö högskola är inte bara den forskning som bedrivs där, utan det finns också många spännande företag i Skåne som nu går in med pengar i projektet, säger Anders Jörnesten på KK-stiftelsen till Rapidus.

För konferensen nämner Mats Ekstrand smarta hem, mobil hälsa, big data, molnteknik och övriga uppkopplade prylar som aktuella intressen. Förhoppningen är att den första upplagan arrangeras redan i år, troligtvis i eller i närheten av Mobile Heights Center i Vasakronans lokaler utmed E22 i nordöstra Lund.

— Det finns fortfarande många frågor kvar att lösa, men vi ser positivt på det och hoppas att vi ska kunna genomföra våra tankar och idéer redan i år, säger Mats Ekstrand.

Initiativet kommer från Dan Olofsson och Bert Nordberg, som äger konsultbolaget Sigma Connectivity — speficikt inriktat på hårdvara för att koppla upp saker mot nätet. Arrangörerna siktar på 1.000 besökare första året. Enligt Mats Ekstrand blir den första konferensen troligtvis två, tre dagar lång, med ambitionen att växa på sikt.

— Det här ska vara något som är så vasst och intressant att det drar besökare från hela världen.

Jennie Lorentsson

En årligt återkommande Internet of Things-konferens med internationell dragningskraft. Det är målet som entreprenörsprofilerna Dan Olofsson och Bert Nordberg satt upp tillsammans med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad