torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Lundabolag tar ny sats för smartare hem

Från att ha startat som ett hobbyprojekt på Venture Lab 2008 har Lundabaserade Telldus Technologies växt till en omsättning på knappt fyra miljoner kronor. Med tillverkningen i Kina säkrad genom partneravtal med halländska Proove tar grundarna nästa steg mot det fjärrstyrda hemmet.

Telldus radiosändare Tellstick Net används för att styra standardiserade mottagare som sätts in i vägguttagen och på kommando slår på eller av strömmen till de prylar som kopplas in. Genom att ansluta sändaren direkt till hemmets internetrouter kan användaren därmed styra allt från lamporna i vardagsrummet till elelementen i sommarstugan över nätet. Systemet kan även kopplas ihop med en termomemter eller andra sensorer för att exempelvis larma om värmen stiger i kylskåpet eller automatiskt slå på motorvärmaren i bilen vid rätt tidpunkt på morgonen.

Bolaget dubblade omsättningen 2012 till 3,9 miljoner med 940.000 kronor i vinst. 2013 sålde bolaget fler exemplar av radiosändaren, men omsättningen sjönk trots det eftersom Telldus lagt ut all tillverkning, distribution och försäljning på familjeägda hemelektroniktillverkaren Proove i Falkenberg. Tellstick säljs numera som en del av Prooves paket för smarta hem.

— Tidigare hade vi egen tillverkning i Kina, med alla problem det innebär. Proove har egen personal på plats, det gör en väldig skillnad, säger Fredrik Jacobsson som äger bolaget tillsammans med medgrundaren Micke Prag.

Kvar i Telldus finns en fem man stark utvecklingsavdelning som nu skissar på nästa generation Tellstick, med tänkt lansering till hösten. Utöver att sänka radiofrekvensen från dagens 433 Mhz handlar det om nya funktioner.

— Problemet i dag är att du inte får någon bekräftelse på om kammondot du gett utförts eller inte, säger Fredrik Jacobsson.

Bland Telldus konkurrenter finns Göteborgsbolaget Nexa, men Telldus teknik också är kompatibel med delar av Nexas produktutbud. I januari gav sig även Google in på marknaden för smarta hem genom köpet av Nest Labs, som utvecklat en uppkopplad och självlärande termostat, för 3,2 miljarder dollar. På hemmaplan finns Verisure, tidigare Securitas Direct. Bolagets innovationscenter i Malmö har växt till runt 200 anställda inom utveckling av nya funktioner för att exempelvis styra luftvärvempumpar eller övervaka temperatur och luftfuktighet i hemmet via mobilen.

Erik Olausson

Från att ha startat som ett hobbyprojekt på Venture Lab 2008 har Lundabaserade Telldus Technologies växt till en omsättning på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.