måndag 3 februari 2025

inloggad som

Storbritannien öronmärker miljarder till ESS

Efter segdragna förhandlingar faller ESS-projektets finansiering på plats, bit för bit. I dag rapporterar BBC att brittiska regeringen avsätter 165 miljoner pund, motsvarande runt 1,8 miljarder svenska kronor, till bygget av den gigantiska forskningsanläggningen i Lund.

Satsningen kommer som del ett paket där Storbritannien även slantar upp för ett radioteleskop i Sydafrika och ett nytt rymdteleskop i europeiska rymdorganisationen ESA:s regi.

− Detta möjliggör för oss att delta och ta en ledande roll i internationella forskningsprogram, något som kommer hjälpa till att skapa nya företag och nya jobb, säger brittiska forskningsministern David Willetts till BBC.

Storbritanniens insats motsvarar cirka tio procent av totalkostnaden för att bygga ESS. Beskedet kommer två veckor efter att Spanien spikade sin finansiering på fem procent av projektet. Sedan tidigare har Sverige förbundigt sig att stå för 35 procent medan Danmark och Norge tillsammans bekostar 15 procent.

Parallellt fortgår förhandlarna med de övriga medlemsländerna i ESS-konsortiet, där Tyskland, Frankrike och Italien väntas bli de tyngsta finansiärerna. Totalt beräknas ESS kosta runt 1,8 miljarder euro att färdigställa. Redan till sommaren ska första spadtaget tas, förutsatt att finansieringen är löst tills dess. /Erik Olausson

Efter segdragna förhandlingar faller ESS-projektets finansiering på plats, bit för bit. I dag rapporterar BBC att brittiska regeringen avsätter 165 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.