torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Prisad solcellsteknik i malpåse

Trots att danska miljöteknikbolaget Black Silicon Solar Cells tog hem förstapriset på en kvart miljon kronor i 2011 års upplaga av Venture Cup har planerna på en kommersialisering nu skjutits på framtiden. Brist på finansiering gör att grundaren går tillbaka till ritbordet.

Bakom Black Silicon Solar Cells står bland andra svensken Hjalmar Nilsonne, tillsammans med en grupp forskare på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i Lyngby. Målet är att skapa en nanobeläggning som ökar verkningsgraden på solceller, samma fält som Lundabolaget Sol Voltaics verkar inom.

Sedan förstaplatsen i Venture Cup 2011 har det blivit klart för forskaren och medgrundaren Rasmus Schmidt Davidsen att tekniken inte varit tillräckligt långt framme för att locka investerare till projektet. Han har därför valt att lägga de kommersiella planerarna på is och fokusera på vidare forskning.

— Jag har beslutat mig för att skriva en doktorsavhandling om tekniken bakom solcellerna. På så sätt kan vi presentera ett ännu mer intressant projekt för investerarna inom ett par år, säger Rasmus Schmidt Davidsen.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Trots att danska miljöteknikbolaget Black Silicon Solar Cells tog hem förstapriset på en kvart miljon kronor i 2011 års upplaga […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad