måndag 15 april 2024

inloggad som

Vallfärden fortsätter till smålistorna

Det är goda tider för börsen och aktiemarknadens smålistor. Bara under de första veckorna 2014 har sex Öresundsbolag listats eller gått ut med konkreta noteringsplaner. Flera bolag flyttar nu också upp från Aktietorget till mer prestigefulla handelsplatser.

Så här långt under året har Lundaföretagen Phase Holographic Imaging och Alteco Medical hittat till Aktietorget — och på vägen rest drygt 16 miljoner i riskkapital. Som Rapidus kan berätta idag är Incentive på väg till First North, medan Recipharm i Helsingborg planerar för ett intåg på Stockholmsbörsen.

Dessutom ska Dignitana knoppa av dotterbolaget BrainCool, förmodligen till Aktietorget, dit också danska Saniona går för att ragga pengar. Närmare bestämt 17 miljoner kronor.

Jorgen Drejer— Det finns dessvärre inga bra marknadsplatser för små forskningsföretag i Danmark att hämta kapital på. I Sverige däremot är aktiekulturen mer utvecklad, säger Sanionas vd Jørgen Drejer till Rapidus.

Saniona knoppades av från Neurosearch 2012 och driver idag fem läkemedelsprojekt. Bland annat samarbetar bolaget med Pfizer inom neurologiområdet.

Under 2013 gick ett tiotal skånska företag till Aktietorget och First North. Nu börjar en del av de listade bolagen att röra sig uppåt till tyngre handelsplatser. Exempelvis gick Neurovive ifjol från Aktietorget till Stockholmsbörsen. Nu jobbar Enzymatica för att göra samma resa, medan Nexam vill ta klivet från First North till stora börsen.

Klicka här för hela listan med skånska teknikbolag som gått till Aktietorget och First North.

Kristian Svensson

Det är goda tider för börsen och aktiemarknadens smålistor. Bara under de första veckorna 2014 har sex Öresundsbolag listats eller […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.