torsdag 25 april 2024

inloggad som

Forskningsavtal i Korea öppnar dörren för PHI

Phase Holographic Imaging har inlett samarbete med ett statligt koreanskt forskningsinstitut. Avtalet ger inga omedelbara inkomster till det Aktietorgslistade Lundabolaget, men en viktig väg in till de akademiska korridorerna i Asien för PHI:s cellanalysinstrument, menar vd Peter Egelberg.

Avtalet med Korea Research Institute of Bioscience and Biotechnology följer efter ett liknande samarbete med läkare på Harvard University i Boston som bolaget inledde i december.

Peter_Egelberg— Vi jobbar mycket med att synas i Bostonområdet, som är något av ett Silicon Valley för medicinteknik. Men annars är den asiatiska marknaden vår främsta. De satsar mycket på forskning och utveckling, inte minst i Kina där de insett att de i längden inte kan fortsätta som lågkostnadsland, säger Peter Egelberg till Rapidus.

Phase Holographic Imagings instrument Holomonitor M4 används för att studera och analyera celler utan att de behöver färgas in. Därmed kan forskarna studera levande celler medan de rör sig eller delar sig.

Inför listningen på Aktietorget i slutet av januari tog bolaget in 7,6 miljoner kronor i en övertecknad nyemission som är tänkt att följas av ytterligare två emissioner de närmaste åren. Ett av villkoren är dock att PHI lyckas engagera fyra opinionsledare, varav forskargruppen på Korea Research Institute of Bioscience and Biotechnology blir den andra.

Peter Egelberg vill inte uttala sig om hur försäljningen går för Holomonitor M4 och den tidigare modellen M3. I prospektet inför listningen sätter ledningen 50 sålda instrument som målsättning till 2015. Senaste räkenskapsåret redovisade sjumannabolaget en nettomsättning på 1,3 miljoner kronor.

Parallellt arbetar PHI på utvecklingen av nästa version Holomonitor, som ska vara ett kombinationsinstrument som kan användas både för analys med bolagets hologrambaserade metod och med traditionell infärgning.

— Hittills har vi främst riktat oss till en ny marknad, med Holomonitor M5 kommer vi även kunna agera på en existerande marknad, säger Peter Egelberg.

Erik Olausson

Phase Holographic Imaging har inlett samarbete med ett statligt koreanskt forskningsinstitut. Avtalet ger inga omedelbara inkomster till det Aktietorgslistade Lundabolaget, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.