söndag 28 april 2024

inloggad som

Fem snabba till Emanuel Björne, vd för Hansa Medical…

… som ansöker om en klinisk fas II-studie för IdeS, ett enzym som kan avleda immunförsvaret och möjliggöra njurtransplantationer för dialysberoende patienter med donatorspecifika antikroppar.

Var någonstans kör ni studien?

Emanuel Bjorne lag— Vi lägger den på Uppsala akademiska sjukhus, vid transplantationsenheten. Det handlar i ett första skede om runt tio patienter. Planerad start är i maj.

Vad är syftet?

— Vårt primära mål är att hitta rätt dos och studera säkerheten. Vi ansöker om att börja med dosen vi använde i fjolårets fas I-studie på friska frivilliga. För patienterna i fas II utgör antikropparna ett problem så nu är det skarpt läge.

Hur ser finansieringen ut?

— Vi tar in 37 miljoner kronor i en garanterad företrädesemission. Pengarna räcker gott och väl till fas II-studien och även till att bygga ut den för att visa ett kliniskt proof-of-concept.

Vilka är garanterna i emissionen?

— Det är våra två största ägare, Bo Håkansson och Bengt Ågerup.

Vad är ert slutliga mål?

— Att göra patienterna transplanterbara för nya njurar och därefter transplantera dem.

Hansa Medical grundades 2001 och var mellan 2004 och 2007 ett dotterbolag i Biolinkoncernen. Sedan 2007 är företaget noterat på First North.

Kristian Svensson

… som ansöker om en klinisk fas II-studie för IdeS, ett enzym som kan avleda immunförsvaret och möjliggöra njurtransplantationer för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.