torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Galenica satsar på munsår i nytt dotterbolag

Efter försäljningsframgångar med en hudkräm mot eksem och psoriasis fortsätter Medeonbolaget Galenica bygga ut sortimentet. I ett nybildat dotterbolag satsar ledningen på en gel mot munsår och andra hudbesvär som enligt planen ska finnas på marknaden redan om ett år.

Galencia har arbetat två år på projektet, som ska resultera i en gel mot åkommor i ansiktet som exempelvis munsår orsakade av herpes och hudsprickor. Genom att klassa det som medicinteknisk produkt räknar vd Ronnie Wallin med att tillståndsprocessen ska gå snabbt och att gelen ska kunna säljas på såväl apotek som i matbutiker.

Arbetet bedrivs i nystartade dotterbolaget Cleer4U, som utöver Galenica har kommunikationskonsulten Tomas Antoni och dentalteknikbolaget Bioras tidigare vd Thomas Hammargren som delägare.

Galenica lanserade 2012 Ovixan, en kräm mot psoriasis och eksem som förra året fick en uppföljare mot liknande problem i hårbottnen. Fler kompletterande produkter är under utveckling, uppger Ronnie Wallin.

— Ovixan har fått ett väldigt bra mottagande. Utöver Sverige finns den nu i Danmark, Norge, Finland och Island. Vi diskuterar även med aktörer utanför Norden, säger han.

Kontraktsforskning inom läkemedelsutveckling står dock fortfarande för cirka 85 procent av omsättningen, som ökade från 51 miljoner kronor 2012 till 57 miljoner förra året. Samtidigt byttes en vinst på 11,3 miljoner till ett resultat nära noll efter satsningar på marknadsföring och produktutveckling, uppger Ronnie Wallin.

Galenica sysselsätter ett 40-tal personer. Bolaget ägs till 80 procent av grundarna Ronnie Wallin och Henri Hansson samt till 20 procent av AB Axel Granlund, del i Volito-sfären.

Erik Olausson

Efter försäljningsframgångar med en hudkräm mot eksem och psoriasis fortsätter Medeonbolaget Galenica bygga ut sortimentet. I ett nybildat dotterbolag satsar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.