onsdag 15 maj 2024

inloggad som

DTU spanar på Sverige med ny drönare

I mars börjar Danmarks Tekniske Universitet och bolaget Sky-Watch utvecklingen av en ny modell drönare som ska kunna larma vid risk för översvämningar och stormfloder. Højteknologifonden står för drygt hälften av utvecklingsbudgeten på 13 miljoner danska kronor och den svenska marknaden är redan i blickfånget.

Målet med det treåriga projektet är att snabbare få varningar vid händelser som den i december, då Köpenhamn och stora delar av den skånska Öresundskusten blev översvämmade i den kraftiga höststormen. Den nya drönaren ska utrustas med en vattenhöjdsmätare för att kunna övervaka vattnets rörelser och funktionen av diken och andra skyddsystem mot höga vattenstånd.

I uppgifterna ingår även mer vardaglig övervakning av sjöar och vattendrag, bland annat ska drönaren bära med sig teknik för att kunna mäta vattenkvaliteten från luften.

Kristian Pedersen, direktör för DTU Space, säger till Rapidus att han räknar med att kunna nyttja DTU:s erfarenhet från utvecklingen av rymdteknik i arbetet med den nya drönaren som får längre räckvidd än tidigare modeller och en GPS med så hög noggrannhet att den kan navigera på centimetern när.

Sky-Watch, baserat i jylländska Støvring, har redan i dag drönare för bland annat miljöövervakning ute på marknaden men ingen större aktivitet i Sverige. Det ska det dock bli ändring på då bolaget under 2014 räknar med att hitta en svensk försäljningspartner till såväl de existerande drönarna som den nya under utveckling.

— Sverige är en marknad som vi prioriterar under 2014. Vi utvecklar drönarna, men de dagliga försäljningsförhandlingarna kan vi inte hantera härifrån, säger Sky-Watch affärsutvecklingschef Michael Messerschmidt.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

I mars börjar Danmarks Tekniske Universitet och bolaget Sky-Watch utvecklingen av en ny modell drönare som ska kunna larma vid […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad