fredag 17 maj 2024

inloggad som

Fler miljoner till Alligator Biosciences cancerforskning

I oktober i fjol berättade Rapidus att Investor gick in med 40 miljoner kronor i Lundabolaget Alligator Bioscience, samtidigt som bolaget siktade på att ta in lika mycket till. Nu kan bolaget summera till runt 80 miljoner kronor från årets sista nyemission.

Alligator Bioscience utvecklar antikroppsbaserade läkemedel som ska stimulera den cancersjukes immunsystem att attackera cancercellerna. Immuneffekten har potential att långvarigt trycka ner cancern.

Tekniken med immunoterapi mot cancer är relativt ny — hittills har endast läkemedelsbolaget Bristol-Myers Squibb fått ett sådant läkemedel godkänt. Substansen blev en storsäljare och har markant ökat överlevnaden för patienter i sista stadiet av malignt melanom.

Mats Grahn— Totalt stärkte vi kassan med 112 miljoner kronor under 2013, säger bolagets styrelseordförande Mats Grahn, men vill inte kommentera hur länge han tror pengarna kommer att räcka.

I slutet av året genomfördes även en apportemission på motsvarande 50 miljoner kronor för köpet av Stockholmbolaget Atlas Therapeutics, som äger alla terapeutiska rättigheter som kommer ut ur det stora genomprojektet Human Protein Atlas. Härur kan Alligator Bioscience matas med nya målmolekyler för framtida cancerläkemedel.

I och med förvärvet går en av grundarna, KTH-professorn Mathias Uhlén, liksom Jakob Lindberg från Investor, in som styrelseledamöter i Alligator Bioscience.

Med sin längst komna läkemedelskandidat ska Alligator Bioscience starta de första kliniska studierna på människa i slutet av året. Bolaget har ett 30-tal anställda och har de senaste åren förbrukat runt 40 miljoner kronor årligen. Största ägaren är Sunstone Capital, med 16 procent, och största nya ägare Investors dotterbolag Duba med 12 procent.

Elisabet Ottosson


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]