söndag 3 december 2023

inloggad som

Zaplox tar in 16 miljoner för expansion

Mjukvarubolaget Zaplox på Ideon i Lund har börjat få snurr på försäljningen av sitt mobilstyrda dörrlåssystem till europeiska hotellkedjor. Storägarna LMK Ventures och Industrifonden leder en nyligen avslutad emissionsrunda på 16,5 miljoner kronor som ska finansiera den snabba expansionen.

I höstas tillträdde Securitas tidigare europeiska marknadschef Magnus Friberg som vd på Zaplox. Bolaget var då i slutfasen av utvecklingsarbetet som genomförts bland annat genom pilotprojekt med Ikano Fastigheter, Sony och SkiStar.

magnus_friberg— Sedan dess har vi fått propåer från hotellkedjor i exempelvis Tyskland, Polen och Frankrike där vi nu sluter avtal. Systemen kommer att börja levereras under andra halvan av 2014, säger Magnus Friberg till Rapidus.

Förutom hotell och stugbyar inriktar sig bolaget på obemannade utrymmen i kontors- och industrifastigheter. Genom att servicepersonalen kan få tillgång till utrymmena via sin mobil förenklas nyckelhanteringen avsevärt, med tidsbesparingar som följd.

Från att i dagsläget ha en handfull installationer räknar Friberg med att den siffran ska vara uppe i 30-50 innan årets slut. Omsättning 2013 var under en miljon kronor.

— I år kommer vi att mångdubbla omsättningen för att nästa år nå ett tvåsiffrigt miljonbelopp. Det blir en viss eftersläpning i och med att installationen tar någon månad att få på plats, säger Magnus Friberg.

Försäljningen sker uteslutande genom partner och verksamheten sysselsätter i dagsläget tolv anställda, där tyngdpunkten flyttats från utveckling till leveransstöd under senaste året. Det är framförallt personalkostnader som kapitalet från LMK Ventures och Industrifonden går till.

Riskkapitalbolagen gick in som delägare i november 2011 och fyllde nyligen Zaplox kassa med ytterligare 16,5 miljoner kronor genom kontant- och kvittningsemissioner.

— I Sverige skulle vi kunna nå positivt kassaflöde idag, men det är inte det uppdraget jag har. Ägarna vill expandera Zaplox utanför Sverige. Med expansionen i Europa når vi positivt kassaflöde 2015. Våra ägare har ett långsiktigt perspektiv, säger Friberg.

Zaplox grundades 2010 av Stefan Gripwall och Lars Tilly. Största ägare är LMK Ventures och Industrifonden Övriga delar ägs av grundarna samt nyckelpersoner inom företaget, som använder internet för att styra dörrlås via mobiltelefonen.

Joel Lyth

Mjukvarubolaget Zaplox på Ideon i Lund har börjat få snurr på försäljningen av sitt mobilstyrda dörrlåssystem till europeiska hotellkedjor. Storägarna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad