lördag 27 april 2024

inloggad som

Vd-byte på Mobill — chef från Ericsson handplockas

Peter LundPeter Lund tar över som ny vd för mobilteknikbolaget Mobill i Malmö. Han lämnar närmast en tjänst som affärsutvecklingschef för Ericssons modemverksamhet, och har längre tillbaka jobbat på ABB och som säljchef på Teleca.

Mobill utvecklar system för mikrobetalningar med mobiltelefoner. Företaget grundades 2005 och befinner sig just nu i expansiv fas. Flera tunga kontrakt inom svensk kollektivtrafik har landats, med bland andra SL i Stockholm.

Största ägare är Tommy Larsson, affärsängel och entreprenören bakom VVS-företaget Rörläggaren. Han förklarar att Mobill går in i ett än mer intensivt skede av kommersialisering. Vd sedan tre år tillbaka, Joakim Niléhn, får därmed stiga åt sidan.

— Det är läge att gå från teknikfokus till säljfokus. Vi har idag en världsunik plattform, men måste snabbt både tre- och fyrdubbla omsättningen, säger Tommy Larsson till Rapidus.

Tekniken kan kopplas till telefonens sms-funktion. Mobill har lösningar för bland annat parkeringsbiljetter, kuponger och entrébiljetter. Huvudspåret är dock resor med kollektivtrafik.

— Det har pratats om mobila betalningar länge nu, men ännu har vi inte mer än nafsat området i kanten. Vi står inför ett större lyft där vi ska ta vårt system ut i världen, säger Tommy Larsson.

Bolaget har en handfull anställda och ett tiotal konsulter i arbete. 2012 låg omsättningen på 23,5 miljoner kronor. Siffran inkluderar betalningsvärde från kunderna och resultatet skrevs alltjämt i rött, minus 12 miljoner kronor.

Kristian Svensson


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.