måndag 13 maj 2024

inloggad som

Saromics startar forskningssamarbete med schweizare

Lundabolaget Saromics drar igång ett tvåårigt läkemedelsprojekt tillsammans med schweiziska BioVersys. Projektet handlar om behandling av infektioner, orsakade av antibiotikaresistenta bakterier.

Bakteriers resistens mot antibiotika är ett världsomfattande problem, och kan göra tidigare harmlösa bakterieinfektioner dödliga, när de inte längre kan botas med exempelvis penicillin.

Saromics och BioVersys inriktar sig på multiresistenta staffylococker, så kallade MRSA, en relativt spridd bakterie som ligger bakom bland annat den allvarliga sjukhussjukan. Projektet går ut på att ta fram en kemisk substans som stänger av de gener hos bakterierna som reglerar antibiotikaresistens, så att läkemedlet åter blir verksam mot bakterien.

Utvecklingsbolaget BioVersys står för två tredjedelar av den totala projektbudgeten på 1,6 miljoner euro, och för den genreglerande teknologin som ska påverka bakteriens resistens. Saromics, på Lund Life Science Incubator, bidrar med olika tekniker för att snabba upp läkemedelsutvecklingen, bland annat med bestämning av strukturen hos de proteiner som är inblandade i mekanismen och design av nya kemiska substanser.

Saromics får 260.000 euro i EU-bidrag, vilket är hälften av bolagets egna projektkostnader.

Björn Walse— Vi blir inte delägare i den läkemedelskandidat som tas fram, utan får milstolpebetalningar efter hand. Om projektet går bra kommer vårt samarbete att fortsätta med liknande projekt även efter de här två åren, säger Saromics vd Björn Walse till Rapidus.

Saromics sysselsätter ett tiotal personer, och kommer troligen att behöva anställa ett par nya under året. Bolagets huvudsakliga verksamhet är analysservice åt läkemedelsföretag med tredimensionell strukturbestämning av proteiner. Dessutom arbetar företaget i några andra EU-projekt och har ett samarbete om en egen läkemedelskandidat med Red Glead Discovery i Lund.

Baselbaserade BioVersys, en spin-off från det tekniska universitetet ETH i Zurich, är till största delen ägt av riskkapitalbolag och har ett tiotal anställda.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Saromics drar igång ett tvåårigt läkemedelsprojekt tillsammans med schweiziska BioVersys. Projektet handlar om behandling av infektioner, orsakade av antibiotikaresistenta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.