söndag 25 februari 2024

inloggad som

Sigma sjösätter två jättesatsningar – ska sysselsätta 700

Dan Olofssons Sigma är i kraftig förändring. Konsultkoncernen drar nu igång två nya verksamhetsområden, industri och bygg/infrastruktur, och ska närmaste åren anställa 700 personer.

Sedan affärsmannen Dan Olofsson avlistade Sigma från Stockholmsbörsen i våras har han inte vilat på lagrarna. Som Rapidus kunde berätta i tisdags öppnar Sigma Technology filial i Silicon Valley. Nu i dagarna hissas också flaggan för Sigma Industry South, inriktat på el, automation och mekaniska konstruktioner.

Planen är att snabbt expandera till 200 personer. Med satsningen tar Sigma upp kampen med börsnoterade ÅF, bara ett och ett halvt år efter att Dan Olofsson sålde sin teknikkonsult Epsilon till ÅF.

— Vi har inga konkurrensklausuler med ÅF. Däremot har vi sagt att vi inte aktivt ska rekrytera medarbetare därifrån, säger Dan Olofsson till Rapidus.

Han tillägger dock att om de slutar av egen vilja så är saken öppen för diskussion. Sigma Industry South ska ledas av just två veteraner från Epsilon/ÅF, tidigare vice vd:n Lars-Johan Ahlqvist och avdelningschefen Anders Wallebäck.

Medan Sigma Industry initialt är inriktat på södra Sverige, är den andra nysatsningen på nationell nivå. Bolaget Sigma Civil ska bli en storspelare inom bygg, anläggning och infrastruktur, under ledning av Jonas Wållberg, med en bakgrund från Tyréns. På fem års sikt ska verksamheten sysselsätta 500 personer.

— I byggbranschen ser vi en öppning för en aktör som vågar utmana. Idag är stora byggprojekt utifrån egna kontor ett prestigefullt jobb, medan underkonsulter och nätverksorganisationer inte har lika hög status. Det vill vi ändra på. Det är lika fint att tillhandahålla en resurs som ett helt projekt. Dessutom är det en mer flexibel lösning, säger Dan Olofsson.

Det har hänt mycket i Sigma senaste månaderna, hade detta varit möjligt med bolaget kvar på börsen?

— Nej, nej. Det är oerhört svårt för ett börsföretag med stämmor och annan formalia att jobba så här långsiktigt. Utanför börsen finns en mycket större flexibilitet med att skapa intressanta lösningar med delägande för entreprenörerna som leder dotterbolagen.

Sigma har sedan tidigare 1.500 anställda i affärsområdena Technology, som sysslar med teknisk produktinformation, och IT & Management. Tillsammans med telekomprofilen Bert Nordberg driver Olofsson även Sigma Connectivity, med knappt 200 anställda, som jobbar med trådlösa kommunikationslösningar för internet.

Kristian Svensson

Dan Olofssons Sigma är i kraftig förändring. Konsultkoncernen drar nu igång två nya verksamhetsområden, industri och bygg/infrastruktur, och ska närmaste […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.