fredag 3 maj 2024

inloggad som

Ny ledning på plats för nedbantat Cerdo Bankpartner…

Det är inte bara fusionen mellan Sparbanken 1826 och Färs & Frosta som ruskar om den skånska finanssektorn. I relativ tysthet har Sparbanken Öresund och Sparbanken Syd sålt stora delar av sitt gemensamma bolag Cerdo Bankpartner till danska Skandinavisk Data Center. Nu har en ny ledning tagit över det kraftigt nedbantade Cerdo.

Helsingborgsbaserade Cerdo Bankpartner bildades 2001 när de administrativa enheterna inom dåvarande Sparbanken Finn och Sparbanken Gripen slogs ihop. 2008 gick även Sparbanken Syd in som ny delägare och kund. Verksamheten växte successivt efterhand som fler externa kunder tillkom, däribland Ikano, Ica-banken, BlueStep och Collector.

Så sent som 2010 hade Cerdo Bankpartner 150 anställda och 483 miljoner kronor i omsättning. Sedan dess har nya direktiv från ägarna lett till varsel samtidigt som delar av verksamheten lyfts tillbaka in i Sparbanken Öresund och Sparbanken Syd. I början av december försvann ytterligare 24 tjänster när dotterbolaget Cerdo IT köptes ut av Skandinavisk Data Center, med huvudkontor i Ballerup nordväst om Köpenhamn.

Anneli_öden— Affären ger stordriftsfördelar för sparbankerna och dessutom får Skandinavisk Data Center möjlighet att expandera i Sverige, säger Anneli Ödén till Rapidus.

Hon är färsk vd för Cerdo Bankpartner, som haft en tillförordnad vd sedan tidigare chefen Johanne Christiansen-Hammarlund lämnade bolaget i maj 2012. Parallellt har Sparbanken Öresunds vice vd Mats Nilsson tillträtt som ny ordförande.

Kvar i Cerdo Bankpartner finns i dag ett 60-tal anställda upppger Anneli Ödén. Hon räknar med att omsätta 120 miljoner kronor i år. Med affären i hamn ska bolaget fokusera på tre verksamhetsområden: fondtjänster, hantering av betal- och kreditkort, samt administration av ut- och inlåningstjänster åt såväl de två ägarbankerna som övriga externa kunder.

— Det är tydligt vad vi ska leverera, så nu är det full fart framåt, säger Anneli Ödén.

Erik Olausson

Det är inte bara fusionen mellan Sparbanken 1826 och Färs & Frosta som ruskar om den skånska finanssektorn. I relativ […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.