fredag 3 maj 2024

inloggad som

Västra hamnen i Malmö het men inte överhettad

Inom kort bär byggboomen i Västra hamnen och runt centralen i Malmö frukt, och 40.000 nya kvadratmeter kontorsyta kommer att stå färdiga. Hyresgäster finns — och projekten ökar investerarnas intresse för Malmö, menar experter.

Ytterligare 5.500 kvadratmeter toppmodernt kontor har precis färdigställts, i Briggens projekt Fullriggaren Fyra.

fredrik_cronqvist— Intresset för Malmö blir starkare och starkare. I takt med att effekterna av finanskris och statsskuldkris märks allt mindre ökar viljan att göra affärer hos både investerare och finansiärer, säger Fredrik Cronqvist, senior partner på fastighetsrådgivaren Leimdörfer.

Leimdörfer öppnade sitt Malmökontor för drygt två år sedan och har sedan dess medverkat till fastighetstransaktioner för drygt sju miljarder kronor. Bolaget var rådgivande när AFA Fastigheter köpte delar av Malmö Live av Skanska för cirka en miljard, och företrädde Ikano Fastigheter vid avyttringen av kontorsfastigheter när Wihlborgs förvärvade beståndet på Ideon i Lund.

Fredrik Cronqvist och analytikerkollegan Fredrik Dackhedens uppfattning om det snabbväxande Västra hamnen och området närmast centralen i Malmö är att det exploateras i rätt takt, och att fler intressanta projekt kommer dra investerarnas blickar till Malmö.

— Som Kronprinsen på sin tid kommer stans nya skyline, med Malmö Live och Tyfonen som blir ganska höga, ha en positiv effekt, säger Dackheden och tillägger att Malmös välutvecklade infrastruktur och närheten till Köpenhamn och Kastrup också överraskar många utländska investerare i positiv bemärkelse.

— Det byggs inte på spekulation längre och det finns kunder till det som byggs. Vi upplever marknaden som stark nu med fler köpare än säljare, menar Cronqvist.

Några av hyresgästerna som flyttar in i de nya komplexen i hamnen är redan kända, bland annat Nordisk E-handel och Fingerprint Cards som i månadsskiftet flyttar in i Fullriggaren Fyra.

Skanska har också ett par hyresgäster kontrakterade till kontorsdelen i Malmö Live, och enligt både Skanska, Jernhusen och andra investerare som Rapidus talat med finns en stor efterfrågan för moderna lokaler med närhet till bra kommunikationer.

— Vi har väldigt många pågående diskussioner med företag som vill teckna avtal. Vi har aldrig haft ett projekt som varit så populärt så tidigt, säger Sofie Ekerlund, marknadsansvarig på Skanska.

Jennie Lorentsson

Inom kort bär byggboomen i Västra hamnen och runt centralen i Malmö frukt, och 40.000 nya kvadratmeter kontorsyta kommer att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.