söndag 25 februari 2024

inloggad som

Västra hamnen i Malmö het men inte överhettad

Inom kort bär byggboomen i Västra hamnen och runt centralen i Malmö frukt, och 40.000 nya kvadratmeter kontorsyta kommer att stå färdiga. Hyresgäster finns — och projekten ökar investerarnas intresse för Malmö, menar experter.

Ytterligare 5.500 kvadratmeter toppmodernt kontor har precis färdigställts, i Briggens projekt Fullriggaren Fyra.

fredrik_cronqvist— Intresset för Malmö blir starkare och starkare. I takt med att effekterna av finanskris och statsskuldkris märks allt mindre ökar viljan att göra affärer hos både investerare och finansiärer, säger Fredrik Cronqvist, senior partner på fastighetsrådgivaren Leimdörfer.

Leimdörfer öppnade sitt Malmökontor för drygt två år sedan och har sedan dess medverkat till fastighetstransaktioner för drygt sju miljarder kronor. Bolaget var rådgivande när AFA Fastigheter köpte delar av Malmö Live av Skanska för cirka en miljard, och företrädde Ikano Fastigheter vid avyttringen av kontorsfastigheter när Wihlborgs förvärvade beståndet på Ideon i Lund.

Fredrik Cronqvist och analytikerkollegan Fredrik Dackhedens uppfattning om det snabbväxande Västra hamnen och området närmast centralen i Malmö är att det exploateras i rätt takt, och att fler intressanta projekt kommer dra investerarnas blickar till Malmö.

— Som Kronprinsen på sin tid kommer stans nya skyline, med Malmö Live och Tyfonen som blir ganska höga, ha en positiv effekt, säger Dackheden och tillägger att Malmös välutvecklade infrastruktur och närheten till Köpenhamn och Kastrup också överraskar många utländska investerare i positiv bemärkelse.

— Det byggs inte på spekulation längre och det finns kunder till det som byggs. Vi upplever marknaden som stark nu med fler köpare än säljare, menar Cronqvist.

Några av hyresgästerna som flyttar in i de nya komplexen i hamnen är redan kända, bland annat Nordisk E-handel och Fingerprint Cards som i månadsskiftet flyttar in i Fullriggaren Fyra.

Skanska har också ett par hyresgäster kontrakterade till kontorsdelen i Malmö Live, och enligt både Skanska, Jernhusen och andra investerare som Rapidus talat med finns en stor efterfrågan för moderna lokaler med närhet till bra kommunikationer.

— Vi har väldigt många pågående diskussioner med företag som vill teckna avtal. Vi har aldrig haft ett projekt som varit så populärt så tidigt, säger Sofie Ekerlund, marknadsansvarig på Skanska.

Jennie Lorentsson

Inom kort bär byggboomen i Västra hamnen och runt centralen i Malmö frukt, och 40.000 nya kvadratmeter kontorsyta kommer att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.